ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτάκος με γαύρο μαρινάτοΝτάκος με γαύρο μαρινάτο
30' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 2 ντάκους ή 8 μικρά ντακάκια

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον ντάκο με αλμύρα και σαρδέλες ψητές ή παστές σε μια μικρή κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα χόρτα για περίπου 4-5 λεπτά να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα χόρτα με την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλατοπίπερο και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
  4. Αραδιάζουμε τις σαρδέλες σε ένα ταψάκι, τις βάζουμε στο φούρνο στην ψηλότερη θέση, ακριβώς κάτω από το γκριλ, και τις ψήνουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

Σάλτσα

  1. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα.
  2. Αν χρησιμοποιήσουμε παστές σαρδέλες, τότε τις ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα.
  3. Βρέχουμε ελαφρώς τους ντάκους, μοιράζουμε πάνω τους την αλμύρα με την ντομάτα, τις σαρδέλες, ραντίζουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.

Μυστικά

Αν βάλουμε παστές σαρδέλες, τις ξεπλένουμε καλά από το αλάτι, τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις καλύπτουμε με νερό και 100 ml ξίδι και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες, έως ότου ξαλμυριστούν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 222.

Άρθρα και Συνταγές με Σαρδέλα

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT