30'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το νουά με σάλτσα μανιταριών ξεκινάμε και σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το μοσχάρι μαζί με τη δάφνη και πιπέρι για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για περίπου 3- 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κομμένα λαχανικά, τα μανιτάρια, το μαϊντανό και το ξύλο κανέλας, σοτάρουμε για 5 - 6 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε
- Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας ιδανικά σε μια γάστρα (ή σε μια κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια και καπάκι, κατάλληλη για φούρνο) και προσθέτουμε 500 ml νερό.
- Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να γίνει.
- Στα μισά του μαγειρέματος γυρίζουμε το κρέας και από την άλλη πλευρά, για να ψηθεί ομοιόμορφα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.
- Βγάζουμε το κρέας από το σκεύος σε μια πιατέλα και τα λαχανικά σε ένα μπολ.
- Σουρώνουμε το ζωμό που έχει μείνει σε μια κατσαρόλα.
- Κρατάμε τη μισή ποσότητα λαχανικών στην άκρη για το σερβίρισμα και τα υπόλοιπα τα πολτοποιούμε στο μούλτι για περίπου 2 λεπτά.
- Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα με το ζωμό και βράζουμε για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή πυκνότητα. Αν παρ’ ελπίδα είναι πηχτή, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και αφήνουμε να πάρει 1 - 2 βράσεις.
- Σουρώνουμε, για πιο φίνο αποτέλεσμα.
- Κόβουμε το νουά με ένα κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες.
- Σερβίρουμε το νουά με τα μελωμένα λαχανικά, τη σάλτσα (σε σαλτσιέρα, για να βάλει ο καθένας όση θέλει) και συνοδεύουμε με ρύζι σπυρωτό, που έχουμε νοστιμίσει με λίγο βούτυρο και αλατοπίπερο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 90.