15'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σάλτσα
Για τα νιόκι
Διαδικασία
Για την σάλτσα
- Για να φτιάξουμε τα νιόκι με λιαστές ντομάτες, ξεκινάμε σοτάροντας σε μια κατσαρόλα τα μανιτάρια στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε το σκόρδο και τις λιαστές ντομάτες.
- Σοτάρουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε τα ντοματίνια και τα μυρωδικά, σοτάρουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας.
- Ρίχνουμε 250 ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά πάντα σε δυνατή φωτιά, μέχρι η σάλτσα να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για τα νιόκι
- Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα νιόκι.
- Βράζουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους, τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε βαθύ πυρίμαχο ταψί.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και τη μοτσαρέλα.
- Ανακατεύουμε καλά, στρώνουμε το φαγητό ομοιόμορφα στο σκεύος και πασπαλίζουμε με το καπνιστό τυρί.
- Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°C για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
*Για σπιτικά νιόκι
- Πλένουμε, σκουπίζουμε και λαδώνουμε 500 γρ. πατάτες μέτριες ολόκληρες, με τη φλούδα.
- Τις ψήνουμε μέσα σε ταψί στρωμένο με χοντρό αλάτι, σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°C για 35-45 λεπτά (να τις διαπερνά εύκολα ένα μαχαίρι).
- Ξεφουρνίζουμε και όσο είναι ακόμη ζεστές τις ξεφλουδίζουμε, τις λιώνουμε σε πρες πουρέ και τις ανακατεύουμε με 1 αυγό, 20 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, 150 γρ. αλεύρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη.
- Την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα πλάθουμε σε κορδόνια διαμέτρου 1 εκ.
- Τα κόβουμε σε φέτες 2-2,5 εκ., τις οποίες απλώνουμε σε αλευρωμένο ταψί (για να μην κολλήσουν).
- Βράζουμε τα νιόκι σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια.