30'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τα μύδια
Για το πιλάφι
Διαδικασία
Μύδια
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1/2 λεπτό.
- Προσθέτουμε πιπέρι, το θυμάρι και την ντομάτα. Μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί.
- Μόλις αυτό αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε τα μύδια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αχνίζουμε τα μύδια μέχρι να ανοίξουν, περίπου 1-2 λεπτά.
- Δεν πρέπει να βράσουμε τα μύδια πολύ, γιατί στεγνώνουν. Μόλις ανοίξουν, είναι έτοιμα. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.
- Αδειάζουμε τα μύδια σε ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Καθαρίζουμε τα μύδια από το κέλυφός τους και σουρώνουμε τον ζωμό τους σε ένα μπολ.
- Ζυγίζουμε και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να έχουμε 600 ml υγρό.
Πιλάφι
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και την πάπρικα και σοτάρουμε για άλλα 10 λεπτά.
- Ρίχνουμε το υγρό που κρατήσαμε στο μπολ και, μόλις αυτό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι όλα τα υγρά να έχουν σχεδόν απορροφηθεί από το ρύζι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μύδια, τον μαϊντανό, το λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε (προσοχή στο αλάτι, γιατί τα μύδια περιέχουν πολύ) και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το ρύζι να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.