ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜυδοπίλαφο πολίτικοΜυδοπίλαφο πολίτικο
40' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Τρίβουμε τα κελύφη των μυδιών με συρμάτινη βούρτσα ώστε να απομακρύνουμε τις ακαθαρσίες.
  2. Αν δεν έχουμε συρμάτινη βούρτσα, «ξύνουμε» την επιφάνειά τους με ένα μαχαιράκι. Με το χέρι τραβάμε και αφαιρούμε τον βύσσο (το γένι). Τα πλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
  3. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μισό λάδι (40 ml) και σοτάρουμε το 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις 2 σκελίδες σκόρδου, με τη δάφνη, το δεντρολίβανο και το μπαχάρι.
  4. Όταν το κρεμμύδι γυαλίσει, σβήνουμε με το κρασί.
  5. Μόλις το υγρό κοχλάσει, ρίχνουμε τα μύδια και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα μύδια για μερικά λεπτά να αχνιστούν, μέχρι να ανοίξουν (3 - 5 λεπτά). Πετάμε όσα δεν ανοίξουν.
  6. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του σκεύους (μύδια+υγρά) σε μια γαβάθα και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  7. Καθαρίζουμε τα μύδια από τα κελύφη τους και βάζουμε τη σάρκα σε ένα πιάτο.
  8. Μπορούμε να κρατήσουμε μερικά για το σερβίρισμα.
  9. Σουρώνουμε τα υγρά από τη γαβάθα και τα μετράμε. Συμπληρώνουμε τόσο ζεστό νερό ώστε να έχουμε 6 φλιτζάνια υγρό για τα 2 φλιτζάνια ρύζι.
  10. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και σοτάρουμε στο υπόλοιπο λάδι (40 ml) τα υπολοιπα σκορδοκρέμμυδα, για 1 - 2 λεπτά.
  11. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε την ντομάτα και 5 φλιτζάνια από το υγρό.
  12. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το υγρό, ανακατεύοντας πότε - πότε. Αυτό θα πάρει 12 - 15 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα από το υγρό.
  13. Μόλις 1 λεπτό πριν από το τέλος, προσθέτουμε τα μύδια και ανακατεύουμε απαλά.
  14. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και την καλύπτουμε με πετσέτα. Την αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά.
  15. Σερβίρουμε, το μυδοπίλαφο πασπαλίζοντας με μαϊντανό.

Ενα Σαντορινιό νυχτέρι για αυτό το θαλασσινό πιλάφι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 55.

Άρθρα και Συνταγές με Μύδια

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT