ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακαλιάρος με κουρκουμά και κρόκο ΚοζάνηςΜπακαλιάρος με κουρκουμά και κρόκο Κοζάνης «Το μυστικό της επιτυχίας είναι η ανάμειξη του λαδιού τηγανίσματος του μπακαλιάρου με τη σάλτσα ντομάτας», μας είπε η Μαρία Ματσάντου από το Ακρωτήρι, που μας έφτιαξε αυτό το χαρακτηριστικό σαντορινιό πιάτο.

30' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για τη μπραντάδα μπακαλιάρου, αρχικά ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
  2. Τον ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το πολύ αλάτι και έπειτα τον αφήνουμε σε μια λεκάνη με άφθονο κρύο νερό, για 2-3 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά.
  3. Ξεπλένουμε και σκουπίζουμε καλά τον μπακαλιάρο και, αν υπάρχουν τυχόν ορατά κόκαλα και δέρμα, τα αφαιρούμε. Τον κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα αλευρώνουμε, τινάζοντας για να φύγει η περίσσεια.
  4. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, με τη στάθμη του να φτάνει τα 2 εκ.
  5. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα αλευρωμένα κομμάτια μπακαλιάρου σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία δύο φορές, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
  6. Μετριάζουμε τη φωτιά και στο λάδι που έμεινε στο τηγάνι σοτάρουμε το σκόρδο για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι απλώς να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτουμε τον πελτέ και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας ελαφρώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι και ο πελτές να σκορπίσει το άρωμά του.
  7. Προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε και τον αφήνουμε να πάρει βράση. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Βάζουμε τον τηγανισμένο μπακαλιάρο σε πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μπακαλιάρος

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT