γαλοπούλας, τα μπούτια. Η συνταγή γίνεται βέβαια και με στήθος, αλλά και με ολόκληρη γαλοπούλα. Κόβουμε το κρέας σε φέτες ή ακανόνιστα κομμάτια και το συνοδεύουμε με πιλάφι, πουρέ πατάτας ή και τα δύο.
Επιλέγουμε το κατά πολλούς νοστιμότερο μέρος της
1 ώρα
προετοιμασία
4 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 5 ώρες
Υλικά
Για τη σάλτσα δαμάσκηνο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μπούτια γαλοπούλας έξτρα ζουμερά, με σάλτσα δαμάσκηνο, ξεκινάμε με τη γαλοπούλα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Αλείφουμε τα μπούτια της γαλοπούλας με 30 ml από το λάδι, τα αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και τα βάζουμε στην ειδική σακούλα ψησίματος.
- Τη δένουμε καλά και την τρυπάμε με ένα μυτερό μαχαίρι σε ένα δύο σημεία, ώστε να διαφεύγουν λίγοι υδρατμοί.
- Βάζουμε τη σακούλα σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το ψαχνό και να ξεκολλάει από το κόκαλο.
- Ξεφουρνίζουμε και βγάζουμε τα μπούτια προσεκτικά από τη σακούλα (για να μην καούμε από τους υδρατμούς). Λίγο πριν από το σερβίρισμα, τα στεγνώνουμε απαλά με χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα ψημένα μπούτια (σε δόσεις) για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Σάλτσα δαμάσκηνο
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα.
- Προσθέτουμε τα κομμένα δαμάσκηνα, το νερό και το σιρόπι δαμάσκηνο και βράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε και διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή.
Σερβίρισμα
- Κόβουμε τα μπούτια γαλοπούλας σε φέτες (όσο γίνεται) ή σε κομμάτια ακανόνιστα και τα σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα (ή τα αφήνουμε άκοπα και τα κόβουμε σε ξύλο κοπής πάνω στο τραπέζι).
- Τα σερβίρουμε με τη ζεστή σάλτσα δαμάσκηνο. Συνοδεύουμε με πιλάφι και πουρέ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.