15'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Ζωμός
Σούπα
Διαδικασία
Ζωμός
- Για να ετοιμάσουμε τη μπουγιαμπέσα σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα 2 ξερά κρεμμύδια και τις 2 σκελίδες σκόρδου, για 4 λεπτά, ώσπου να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τις ραχοκοκαλιές και τα κεφάλια (μόνο) από τα φιλεταρισμένα ψάρια (χριστόψαρο και λαβράκια) και σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά.
- Σβήνουμε με 7 ποτήρια νερό, προσθέτουμε το ένα μπουκέ γκαρνί και όλα τα ολόκληρα ψάρια (προσοχή: όχι τα φιλεταρισμένα).
- Αφήνουμε όλα τα υλικά να βράσουν για 10 λεπτά.
- Σουρώνουμε τον ζωμό με ψιλή σήτα και τον αφήνουμε κατά μέρος.
Σούπα
- Σε άλλη εξίσου μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (5 κ.σ.) σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο και τη μαραθόριζα, για 5 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον πελτέ.
- Μετά 2 - 3 λεπτά, όταν θα έχουν μαλακώσει τα λαχανικά ελαφρώς, σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον σουρωμένο ζωμό ψαριών, το δεύτερο μπουκέ γκαρνί, τη φλούδα πορτοκαλιού και τον κρόκο Κοζάνης.
- Ανακατεύουμε τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
- Σουρώνουμε τη σούπα από ψιλή σήτα, τη ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα (την οποία έχετε σκουπίσει καλά) και την αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Προσθέτουμε τα φιλεταρισμένα ψάρια, τα οποία έχουμε κόψει προηγουμένως σε κομμάτια των 6 εκατοστών περίπου και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 5 - 6 λεπτά, ώσπου να μαγειρευτούν τα ψάρια και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε με κρουτόν από χωριάτικο ψωμί.
Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.