20'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Τεμάχια: 4Για το μπιφτέκι
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Κιμάς
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με αλατοπίπερο, την κανέλα και τον κόλιανδρο για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το υπόλοιπο λάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να σφίξει το μείγμα.
Γέμιση
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Ρίχνουμε το μπράντι και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 4 - 5 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε 4 μεγάλα μπιφτέκια.
- Πιέζουμε το καθένα με το χέρι μας ώστε να πλατύνει, βάζουμε στο κέντρο 1 κουτ. σούπας από τη γέμιση και κλείνουμε το μείγμα του κιμά για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
- Λαδώνουμε καλά τη σχάρα του φούρνου, τη βάζουμε στο ψηλότερο ράφι ακριβώς κάτω από το γκριλ και προθερμαίνουμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ, μέχρι να ζεσταθεί καλά η σχάρα.
- Βάζουμε κάτω από το ράφι ένα ταψί για να πέφτουν μέσα τα υγρά.
- Βάζουμε τα μπιφτέκια -προσεκτικά για να μην καούμε- στη σχάρα και ψήνουμε για 5 - 7 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Εναλλακτικά, τα ψήνουμε σε ταψί στο φούρνο στους 180° C για 15 - 20 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 119.