20'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
40'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τα μπιφτέκια
Για τον πουρέ μελιτζάνας
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Σάλτσα
- Για να φτιάξουμε μπιφτέκια με πουρέ μελιτζάνας, αρχικά βάζουμε, όλα τα υλικά της σάλτσας, σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι.
- Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Μπιφτέκια
- Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια μας με κρύο νερό.
- Πλάθουμε 8 μπιφτέκια και τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί.
- Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 40 λεπτά, ώστε τα μπιφτέκια να σφίξουν και να παγώσουν λίγο, για να κάνουν ωραία κρούστα στο ψήσιμο.
Πουρές μελιτζάνας
- Προθερμαίνουμε το γκριλ στην υψηλότερη θερμοκρασία.
- Με ένα μαχαίρι τρυπάμε τις μελιτζάνες σε 2 - 3 σημεία την καθεμία.
- Τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στην πιο ψηλή σκάλα για 10 - 15 λεπτά, γυρίζοντάς τες συχνά, μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει και να σκάσει.
- Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για 2 - 3 λεπτά.
- Ρίχνουμε το γάλα και το μαστιχόνερο (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε με το σύρμα, ασταμάτητα, χαμηλώνοντας ελαφρώς τη φωτιά, μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβώλοι.
- Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε έως ότου η μπεσαμέλ δέσει ελαφρώς.
- Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
- Καλύπτουμε την μπεσαμέλ με διάφανη μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματίσει κρούστα. Αφήνουμε κατά μέρος.
- Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το γκριλ, τις αφήνουμε να κρυώσουν για λίγα λεπτά και τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση.
- Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα τους, τη βάζουμε σε ένα ψιλό σουρωτήρι και την ξεπλένουμε κάτω από νερό για να φύγει η «πικρίλα» της.
- Προσθέτουμε τη σάρκα της μελιτζάνας στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μαγειρεύουμε τον πουρέ για περίπου 8 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.
- Αν βάλουμε το μαστιχέλαιο, το ρίχνουμε λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C.
- Ψήνουμε τα μπιφτέκια για 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά.
- Σερβίρουμε τα μπιφτέκια και συνοδεύουμε με τον πουρέ μελιτζάνας και την ωμή σάλτσα ντομάτας σε μπολ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 53.