«Αυτή η πολύ αγαπημένη κερκυραϊκή συνταγή είναι του Μπενιτσιώτη Νίκου Μπέλλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πασίγνωστος για τη μικρή ψαροταβέρνα του. Από παιδί ο Νίκος παρακολουθούσε και βοηθούσε τη μητέρα του καθώς μαγείρευε τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που αφθονούσαν στο μικρό ψαροχώρι.»Το μπιάνκο μπορεί να γίνει με ροφό, στήρα, σφυρίδα ή και άλλο λιπαρό ψάρι. Σημασία έχει να είναι κομμένο σε φέτες ή, αν είναι ολόκληρο, κομμένο κομμάτια και συναρμολογημένο στην κατσαρόλα, για την εμφάνιση. Ο λόγος είναι η παχύρρευστη σάλτσα που δημιουργείται στο μαγείρεμα αποκλειστικά από τη ζελατίνα που βγάζουν τα κόκαλα – δένει χωρίς πρόσθετα πηκτικά τύπου κορν φλάουρ. Για πολλούς, η σάλτσα και οι πατάτες ξεπερνούν το ψάρι σε νοστιμιά. Το φθινόπωρο είναι η εποχή για το χριστόψαρο ή κερκυραϊστί “σανπιέρο” ή “σαμπιέρο”».
15'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 3 - 4Διαδικασία
Για τα χριστόψαρα
- Για να φτιάξουμε το μπιάνκο με σανπιέρο (χριστόψαρο), σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε σε μία στρώση τα κομμάτια του ψαριού.
- Ανάμεσά τους τοποθετούμε τις πατάτες και τα σκόρδα.
- Προσθέτουμε κρύο νερό ίσα ίσα να καλύψει τα υλικά.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το λάδι (πρέπει να είναι αρκετό ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια).
- Βάζουμε την κατσαρόλα με το φαγητό να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 30-40 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του ψαριού.
- Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχει «στύψει» αρκετά, έχουν δηλαδή απορροφηθεί τα υγρά και έχουν μαλακώσει και οι πατάτες.
- Αν δούμε ότι στεγνώνει, προς το τέλος του μαγειρέματος μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό.
- Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, σείουμε την κατσαρόλα να πάει παντού και μαγειρεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε το μπιάνκο με σανπιέρο (χριστόψαρο) αμέσως με μπόλικο φρέσκο ψωμί, για να βουτήξουμε στη σάλτσα που θα περισσέψει.
Ιδιαίτερο μαγείρεμα, απλό και λεμονάτο. Γιατί όχι μια καλοφτιαγμένη Κυδωνίτσα ή μια επίσης καλοφτιαγμένη Ρομπόλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.