40'
προετοιμασία
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 8-10Μπαβαρουάζ
Σιρόπι σοκολάτας
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Μπαβαρουάζ
- Για να ετοιμάσουμε την μπαβαρουάζ γιαουρτιού με βύσσινα και σιρόπι σοκολάτας σε ένα μπολ με παγωμένο νερό μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη και λίγο από το μείγμα γάλακτος-κρέμας.
- Μόλις ομογενοποιηθεί, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και τοποθετούμε στη φωτιά.
- Ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα, μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 84-85°C, δηλαδή μέχρι να ζεσταθεί καλά, να αρχίσει να αχνίζει έντονα και να αφήνει ένα λεπτό στρώμα κρέμας πάνω στη σπάτουλα.
- Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, γιατί πάνω από αυτή τη θερμότητα θα ψηθούν οι κρόκοι και θα «κόψει» η κρέμα (επ’ ουδενί δεν αφήνουμε να πάρει βράση!).
- Αδειάζουμε την κρέμα σε άλλο σκεύος, για να μη μείνει στη ζεστή κατσαρόλα και ψηθεί περισσότερο. Αυτό το μείγμα, λοιπόν, είναι μια κρεμ ανγκλέζ.
- Στύβουμε με τα χέρια τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτουμε στη ζεστή κρεμ ανγκλέζ, ανακατεύοντας ώστε να διαλυθούν.
- Αφήνουμε στην άκρη να χλιαρύνει η κρέμα, ανακατεύοντας συχνά.
- Μόλις φτάσει περίπου σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
- Αδειάζουμε την κρέμα σε μια φόρμα της αρεσκείας μας, π.χ. μια φόρμα για χαλβά ή κέικ, και τη βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Σιρόπι σοκολάτας
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το κακάο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα, για να διαλύσουμε τυχόν σβόλους κακάο.
- Προσθέτουμε το κρύο νερό και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 30 δευτερόλεπτα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και να πήξει ελαφρώς.
- Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα (αν σταθεροποιηθεί πολύ, το ζεσταίνουμε ξανά σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα).
Σερβίρισμα
- Για να ξεφορμάρουμε την μπαβαρουάζ, βυθίζουμε πολύ προσεκτικά τη φόρμα σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
- Γαρνίρουμε με το σιρόπι σοκολάτας και το γλυκό βύσσινο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 53.