Δείτε τη συνταγή αναλυτικά στο τέλος του άρθρου
Βάζουμε τους χουρμάδες σε ένα μπολ και τους περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού.
Τους αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.
Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Στο μεταξύ, αλέθουμε τις νιφάδες βρώμης στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι.
Τις αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Διαδοχικά ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ τα καρύδια.
Τα αδειάζουμε επίσης στο μπολ.
Βάζουμε στο μπλέντερ τους χουρμάδες με όσο χυμό δεν έχουν ρουφήξει.
Τους πολτοποιούμε μέχρι να λιώσουν καλά και να γίνουν σαν κρέμα.
Τους αδειάζουμε στο μπολ με τη βρώμη και τα καρύδια.
Προσθέτουμε την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να υγρανθεί όλο το μείγμα και να γίνει σαν σκληρή λάσπη.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα παραλληλόγραμμο ταψί.
Απλώνουμε μέσα σε αυτό το μείγμα.
Ρίχνουμε από πάνω τη λιωμένη κουβερτούρα.
Την ισιώνουμε προσεκτικά.
Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη. Το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
Πριν σταθεροποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη, περίπου στα 50 λεπτά παγώματος, το βγάζουμε από το ψυγείο.
Κόβουμε το μείγμα σε 16-18 μπάρες.
Καλύπτουμε πάλι με τη μεμβράνη και ξαναβάζουμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι το μείγμα να πήξει εντελώς.
Στη συνέχεια διαχωρίζουμε τις μπάρες…
…και τις τυλίγουμε μία-μία με μεμβράνη.
Τις διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπάρες με μέλι, σουσάμι, ξερά σύκα και επικάλυψη σοκολάτας
Υλικά
Βάρος: για περίπου 1.200 γρ.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι, αρχικά βάζουμε τους χουρμάδες σε ένα μπολ.
- Στη συνέχεια, τους περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού και τους αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.
- Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Στο μεταξύ, αλέθουμε τις νιφάδες βρώμης στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι και τις αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Διαδοχικά ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ τα καρύδια και τα αδειάζουμε επίσης στο μπολ.
- Βάζουμε στο μπλέντερ τους χουρμάδες με όσο χυμό δεν έχουν ρουφήξει.
- Τους πολτοποιούμε μέχρι να λιώσουν καλά και να γίνουν σαν κρέμα.
- Τους αδειάζουμε στο μπολ με τη βρώμη και τα καρύδια.
- Προσθέτουμε την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να υγρανθεί όλο το μείγμα και να γίνει σαν σκληρή λάσπη.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα παραλληλόγραμμο ταψί.
- Απλώνουμε μέσα σε αυτό το μείγμα.
- Ρίχνουμε από πάνω τη λιωμένη κουβερτούρα και την ισιώνουμε προσεκτικά.
- Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
- Πριν σταθεροποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη, περίπου στα 50 λεπτά παγώματος, το βγάζουμε από το ψυγείο και κόβουμε το μείγμα σε 16-18 μπάρες.
- Καλύπτουμε πάλι με τη μεμβράνη και ξαναβάζουμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι το μείγμα να πήξει εντελώς.
- Στη συνέχεια, διαχωρίζουμε τις μπάρες και τις τυλίγουμε μία-μία με μεμβράνη.
- Διατηρούμε, τις μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι, στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα.
Μυστικά
Προσέχουμε οι χουρμάδες να καλύπτονται από τον πορτοκαλοχυμό κατά το μαρινάρισμα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 18.