ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπαλότια ή νεροχυλοπίτες με ντομάτα και σκόρδοΜπαλότια ή νεροχυλοπίτες με ντομάτα και σκόρδο Η Αναφιώτισσα καλομαγείρισσα Μαργαρίτα Καλογεροπούλου μας έδειξε πώς να φτιάξουμε τα μπαλότα, πλάθοντάς τα με τις παλάμες μας σε κορδόνια. Αν δεν τα βράσουμε αμέσως, τα ρίχνουμε σε ένα ταψί με αλεύρι, το σείουμε να καλυφθούν και το βάζουμε στο ψυγείο για να ξεραθούν (τον χειμώνα τα αφήνουμε εκτός ψυγείου). Τα ξερά, στεγνά μπαλότα χρειάζονται λίγα λεπτά περισσότερο βράσιμο.

45' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα μπαλότα σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό, ανακατεύοντας με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία, αλλά σφιχτή.
  3. Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη, περίπου στο μέγεθος καρυδιού, και πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια τα πλάθουμε με τις παλάμες μας σε κορδόνια όσο πιο λεπτά μπορούμε.
  4. Τα ρίχνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λεπτή λινή ή βαμβακερή πετσέτα, για να μην κολλήσουν στο σκεύος.
  5. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να κοχλάσει και ρίχνουμε τα μακαρόνια.
  6. Τα βράζουμε για περίπου 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
  7. Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα σκόρδα, πιέζοντάς τα με ξύλινη κουτάλα για να λιώσουν.
  8. Ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα και ρίχνουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο.
  9. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Μοιράζουμε τα μακαρόνια σε πιάτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και από πάνω ρίχνουμε τριμμένο τυρί όσο θέλουμε.

Στο ποτήρι μας: Ροζέ Κοτσιφάλι για τα μπαλότια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Σκόρδο

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT