ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακλαβάς με φυστίκια Αιγίνης, χουρμάδες και μέλιΜπακλαβάς με φυστίκια Αιγίνης, χουρμάδες και μέλι
40' προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: για ένα παραλληλόγραμμο ταψί περίπου 25 x 35 εκ.

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον μπακλαβά με φυστίκι πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C (με αέρα).
  2. Ανοίγουμε το πακέτο των φύλλων, το ξεδιπλώνουμε πάνω στην επιφάνεια εργασίας μας και το κόβουμε στη μέση, έτσι ώστε να πάρουμε συνολικά 40 φύλλα.
  3. Ψιλοκόβουμε στον πολυκόφτη τα φυστίκια σε διακεκομμένη λειτουργία για να μη γίνουν σκόνη και προσθέτουμε την κουταλιά ζάχαρης.
  4. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο ταψί. Φροντίζουμε να μην είναι μεγαλύτερο από τα κομμένα φύλλα. Ιδανικά θέλουμε να είναι ακριβώς στη διάσταση των φύλλων ή λίγο μικρότερο από αυτά.
  5. Τοποθετούμε στο ταψί 10 φύλλα ραντίζοντας το καθένα με λίγο βούτυρο, χωρίς όμως να ακουμπάμε πάνω το πινέλο για να μην τα πιέσουμε και να μείνει λίγος αέρας ανάμεσά τους, ώστε ο μπακλαβάς να γίνει πιο αφράτος.
  6. Αφού βουτυρώσουμε και το δέκατο φύλλο, σκορπίζουμε το 1/3 από τα φυστίκια.
  7. Συνεχίζουμε βάζοντας με τον ίδιο τρόπο άλλα 10 φύλλα, ραντίζοντάς τα ένα ένα με βούτυρο, και σκορπίζουμε άλλη μία ίδια δόση από τα φυστίκια.
  8. Επαναλαμβάνουμε με άλλα 10 φύλλα, σκορπίζουμε τα τελευταία φυστίκια και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα 10 φύλλα.
  9. Στο τέλος περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
  10. Κόβουμε τον μπακλαβά σε μικρά τετράγωνα κομμάτια με πλευρά 5 εκ., χωρίς να φτάνουμε το μαχαίρι μέχρι κάτω.
  11. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για τουλάχιστον 1 ώρα και 30 λεπτά.
  12. Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει καλά για μερικές ώρες και μόνο τότε ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σιρόπι

  1. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 7 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
  2. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και βράζουμε για άλλα 3 λεπτά.
  3. Σιροπιάζουμε τον κρύο μπακλαβά με το ζεστό σιρόπι.
  4. Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοτριμμένο φυστίκι την επιφάνεια και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει το γλυκό και να απορροφήσει το σιρόπι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Φυστίκια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT