ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακαλιάρος με πατάτες λεμονάτες και δυόσμοΜπακαλιάρος με πατάτες λεμονάτες και δυόσμο

490 Kcal/μερίδα έχει αυτό το πιάτο, που είναι ό,τι πρέπει για τις μέρες που θέλουμε να φάμε ελαφριά. Όπως λέει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος, η περιεκτικότητα του μπακαλιάρου σε λίπος διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τα υπόλοιπα ψάρια. Ανήκει στην κατηγορία των ψαριών με χαμηλά λιπαρά, με το λίπος του να κυμαίνεται από 0,5 έως 2%. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, που έχει άμεση σχέση με την όραση, βιταμίνη D, που είναι υπεύθυνη για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά και για την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει είναι σημαντικές για την υγεία των νευρικών ιστών. Ο συνδυασμός του με πατάτες, μυρωδικά και παντζάρια αυξάνει την πολυπλοκότητα και περιεκτικότητα του πιάτου σε βιταμίνες και μακροθρεπτικά συστατικά και το καθιστά ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα.

20' προετοιμασία
10' ψήσιμο
Σύνολο: 30'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον μπακαλιάρο με πουρέ πατάτας φτιαγμένο με γάλα αμυγδάλου βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε και, όσο είναι ακόμα καυτές, τις ρίχνουμε σε πολυκόφτη αμέσως, μαζί με το γάλα αμυγδάλου, το σκόρδο και το βούτυρο, και χτυπάμε μέχρι να γίνουν λείος πουρές.
  3. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  5. Κόβουμε 6 κομμάτια λαδόκολλας σε δίσκους διαμέτρου 28 εκ.
  6. Στο μισό κομμάτι κάθε δίσκου μοιράζουμε τον βασιλικό, τον κόλιανδρο, τα κρεμμυδάκια και το φρέσκο τζίντζερ.
  7. Αλατίζουμε τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές και ακουμπάμε το καθένα πάνω στα μυρωδικά του σε κάθε λαδόκολλα.
  8. Κλείνουμε τους δίσκους λαδόκολλας, σκεπάζοντας τα υλικά με το άλλο μισό της, και στρίβουμε γύρω γύρω τις άκρες για να σφραγίσουμε τη γέμιση, φτιάχνοντας συνολικά έξι πακέτα-μισοφέγγαρα.
  9. Τα τακτοποιούμε σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί και φουρνίζουμε.
  10. Τα ψήνουμε για 8-10 λεπτά.
  11. Ξεφουρνίζουμε και ανοίγουμε τα πακέτα μετά από 5 λεπτά, κατά προτίμηση το καθένα μέσα σε πιάτο, για να μη χαθούν οι νόστιμοι χυμοί.
  12. Συνοδεύουμε με τον πουρέ πατάτας και ψητά παντζάρια.

Στο ποτήρι μας : Ροζέ Μαυροδάφνη

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα Αμυγδάλου

Άρθρα και Συνταγές με Μπακαλιάρος

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT