ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜουσακάς με αρνίσιο κιμά και πλούσια μπεσαμέλ με γιαούρτιΜουσακάς με αρνίσιο κιμά και πλούσια μπεσαμέλ με γιαούρτι Μια μοντέρνα ιδέα μαγειρέματος και παρουσίασης του μουσακά. Κάτω, μία στρώση από κατσίκι σιγομαγειρεμένο με κρασί και μπαχαρικά, όχι κιμάς, αλλά ψαχνό μελωμένο και «μαδημένο». Από πάνω, μια μπεσαμέλ εμπλουτισμένη με καπνιστή μελιτζάνα (όπως κάνουμε στο χουνκιάρ). Στην επιφάνεια, μία στρώση ναξιώτικης, γλυκιάς γραβιέρας. Αν θέλουμε να γίνει πιο τραγανή η κρούστα, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Για πιο «σεφίστικη» εμφάνιση, μπορούμε να φορμάρουμε το φαγητό σε ατομικά τσέρκια και να το ψήσουμε εκεί.

Μουσακάς με κατσικάκι Νάξου και μπεσαμέλ με καπνιστή μελιτζάνα Μουσακάς με κατσικάκι Νάξου και μπεσαμέλ με καπνιστή μελιτζάνα

Μουσακάς με κατσικάκι Νάξου και μπεσαμέλ με καπνιστή μελιτζάναΜουσακάς με κατσικάκι Νάξου και μπεσαμέλ με καπνιστή μελιτζάνα

 

30' προετοιμασία
2 ώρες και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το κατσίκι

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

Kατσίκι

  1. Για να φτιάξουμε το μουσακά με κατσικάκι Νάξου και μπεσαμέλ με καπνιστή μελιτζάνα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κατσίκι μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Προσθέτουμε την ντομάτα και τόσο νερό ώστε να υπερκαλύψει τα υλικά κατά 2-3 εκ.
  4. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα μπαχάρια, το μπούκοβο, τη δάφνη, τη ρίγανη και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να γίνει πολύ μαλακό και να μείνει με τη σάλτσα του. Το βγάζουμε, το καθαρίζουμε από κόκαλα και λίπη και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  6. Αφαιρούμε τη δάφνη, ρίχνουμε το κρέας στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε με τη σάλτσα.
  7. Απλώνουμε σε μέτριο πυρέξ, έτσι ώστε να σχηματίσουμε μία ισόπαχη στρώση.

Μπεσαμέλ

  1. Με ένα μαχαίρι κάνουμε μικρές τομές στις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στον φούρνο στους 180° C για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Τις βγάζουμε και, μόλις κρυώσουν, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τη σάρκα με ένα κουτάλι.
  2. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα και τη βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πάρει χρώμα.
  5. Ρίχνουμε το γάλα σταδιακά για να μη σβολιάσει και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ώσπου να αποκτήσουμε μια παχύρρευστη λεία μπεσαμέλ, όχι πολύ σφιχτή. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, την κρέμα γάλακτος, τη μισή γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά.
  7. Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από το κατσίκι και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα.
  8. Ψήνουμε για περίπου 20 με 30 λεπτά, ώστε να λιώσει το τυρί και να ροδίσει στην επιφάνεια. Σερβίρουμε σε κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 147.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT