ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜουχαλεμπί με καρδάμωμοΜουχαλεμπί με καρδάμωμο Λέγεται πως κάποτε ένας Πέρσης μάγειρας σέρβιρε αυτή την κρέμα με ρυζάλευρο σε έναν Άραβα στρατηγό, τον al Muhalab bin Abi Sufra, ο οποίος ενθουσιάστηκε τόσο, ώστε της χάρισε… το όνομά του. Η κρέμα μουχαλεμπί είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά της Τουρκίας, ιδιαίτερα της Κωνσταντινούπολης, όπου τα αμέτρητα μουχαλεμπτζίδικα είναι πραγματικά στέκια για κάθε ηλικία. Το μουχαλεμπί ή μαλεμπί φτιάχνεται παραδοσιακά με βουβαλίσιο γάλα και με πολτό μουλιασμένου και αλεσμένου ρυζιού, για να πήξει η κρέμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρυζάλευρο ή κορν φλάουρ ως πηκτικό και να αντικαταστήσουμε το βουβαλίσιο γάλα με αγελαδινό πλήρες και καλής ποιότητας.

15' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 55'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για το μουχαλέμπι με βάση το ρύζι, ξεκινάμε μουλιάζοντας σε ένα μπολ το ρύζι σε 400 ml νερό, για 4 ώρες.
  2. Έπειτα ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ στον πολυκόφτη και πολτοποιούμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε έναν λείο, πυκνό και κάπως κολλώδη πολτό.
  3. Σε μεγάλη κατσαρόλα εκτός φωτιάς αδειάζουμε τον πολτό ρυζιού, το γάλα, τη μαστίχα, το εκχύλισμα βανίλιας (ή τη βανιλίνη) και τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά τα υλικά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση, χτυπώντας ασταμάτητα με το σύρμα.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να δέσει και να καλύψει το πίσω μέρος της κουτάλας όταν την ανασηκώσουμε.
  6. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και μοιράζουμε την κρέμα σε τέσσερα ατομικά μπολ. Την αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες.
  7. Σερβίρουμε τα μουχαλεμπί πασπαλισμένα με κανέλα ή με άχνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 55.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT