30'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μοσχάρι μαγειρευτό με μανιτάρια και πατάτες μπλουμ, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε το μοσχάρι για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύπτει το μοσχάρι και, μόλις αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει το μοσχάρι.
- Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε πολύ δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε τα μανιτάρια για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μοσχάρι τα σοταρισμένα μανιτάρια με το λάδι τους, τις πατάτες, το δεντρολίβανο, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο (προσέχουμε γιατί είχαμε αλατοπιπερώσει και το μοσχάρι).
- Ελέγχουμε το νερό, που πρέπει να καλύπτει κατά τα 3/4 τα στερεά υλικά, και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και το μοσχάρι και οι πατάτες.
- Ρίχνουμε στο μούλτι 1/2 κουτάλα της σούπας από το ζουμί του φαγητού μαζί με 3 - 4 μανιτάρια, τη μουστάρδα και το ξίδι και τα χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.
- Προσθέτουμε το μείγμα στο φαγητό, σείουμε την κατσα ρόλα ώστε να ενωθεί με τα υπόλοιπα υγρά και αποσύρουμε.
- Αφαιρούμε τις δάφνες και σερβίρουμε το μοσχάρι με μανιτάρια και πατάτες μπλουμ.
Μυστικά
Μπορούμε να μαγειρέψουμε και τα μανιτάρια και τις πατάτες μέσα στο ζουμί του κρέατος, μπορούμε και να βάλουμε μόνο μανιτάρια, μειώνοντας τα υγρά, για να μη γίνει νερουλό το φαγητό, και κάνουμε τηγανητές πατάτες ως συνοδευτικό.
Ένα πλούσιο λευκό Chardonnay από τη Βόρεια Ελλάδα, περασμένο από βαρέλι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.