ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχάρι με ξερά φασόλιαΜοσχάρι σμυρναίικο με ξερά φασόλια
20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια, αρχικά πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά τα κομμάτια του μοσχαριού.
  2. Έπειτα, το στεγνώσουμε ταμπονάροντάς το με χαρτί κουζίνας, για να πετύχουμε στη συνέχεια πολύ καλό ρόδισμα.
  3. Ζεσταίνουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, χωρίς λάδι. Πρέπει να κάψει πολύ καλά.
  4. Βάζουμε το λάδι και αμέσως τα κομμάτια του μοσχαριού.
  5. Τα ροδίζουμε πολύ καλά από τη μία πλευρά και τα γυρίζουμε για να ροδίσουν καλά και από την άλλη.
  6. Δεν στριμώχνουμε τα κομμάτια - αν δεν χωράνε σε μία στρώση, τα ροδίζουμε σε δύο δόσεις. Όσο πιο καλά ροδίσουν, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το μοσχάρι και το φαγητό.
  7. Βγάζουμε τα κομμάτια του μοσχαριού σε ένα μεγάλο πιάτο.
  8. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τις δάφνες, τα μπαχάρια και την κανέλα.
  9. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα, μέχρι τα κρεμμύδια να γυαλίσουν και να μαραθούν.
  10. Προσθέτουμε το σκόρδο (σκελίδες ή ψιλοκομμένο) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό.
  11. Σβήνουμε με το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  12. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον αραιωμένο πελτέ, λίγη ζάχαρη και αλατοπίπερο.
  13. Μόλις κοχλάσει το μείγμα, βάζουμε τα κομμάτια του μοσχαριού στην κατσαρόλα και όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να καλύψει το μοσχάρι κατά τα 2/3.
  14. Μόλις το υγρό κοχλάσει έντονα, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να σιγοκοχλάζει πολύ απαλά, μισοσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να γίνει το μοσχάρι πολύ μαλακό και να δέσει η σάλτσα.*
  15. Πετάμε τα μπαχαρικά και τα σκόρδα (αν τα βάλαμε ολόκληρα).
  16. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  17. Βάζουμε να βράσουν τα ζυμαρικά σε μιαν άλλη κατσαρόλα σε άφθονο αλατισμένο νερό, για όση ώρα λένε οι οδηγίες της συσκευασίας.
  18. Μόλις είναι έτοιμα τα σουρώνουμε.
  19. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και περιχύνουμε με μερικές κουταλιές από τη σάλτσα του μοσχαριού και ανακατεύουμε.
  20. Μοιράζουμε τα μακαρόνια στα πιάτα με το μοσχάρι και τη σάλτσα του.
  21. Πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μυρωδικό της αρεσκείας μας και όσο τυρί θέλουμε και σερβίρουμε, το μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια.

Μυστικά

Τις σκελίδες σκόρδου τις αφήνουμε ακαθάριστες, ολόκληρες (αν θέλουμε πιο ήπιο το άρωμα του σκόρδου) ή τις καθαρίζουμε και τις ψιλοκόβουμε, αν μας αρέσει. *Αν το μοσχάρι έχει μαλακώσει, αλλά υπάρχει περίσσια υγρών, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και βράζουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί. Αν πάλι, προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, σωθούν νωρίς τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συμπληρώνουμε και πάλι αν χρειάζεται.

Το καλύτερο Ξινόμαυρο που έχει η κάβα μας!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 48.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT