10'
προετοιμασία
3 ώρες και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μοσχάρι καρμπονάντ, σιγομαγειρεμένο σε μπίρα, αρχικά προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 150° C (σκάλα 2 στο γκάζι).
- Στη συνέχεια, σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το βούτυρο µε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε το μοσχάρι για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να ροδίσει καλά.
- Το βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε µια πιατέλα.
- Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουµε τα κρεµµύδια για περίπου 2-3 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουµε το σκόρδο και τη ζάχαρη και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για άλλα 2-3 λεπτά, µέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραµελώσουν τα κρεµµύδια.
- Τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουµε σε ένα µπολ στην άκρη.
- Ρίχνουµε στην ίδια κατσαρόλα το αλεύρι και ανακατεύουµε µε το σύρµα για περίπου 1 λεπτό, µέχρι να ροδίσει.
- Αποσύρουµε από τη φωτιά και ρίχνουµε την µπίρα, λίγη-λίγη, ανακατεύοντας συνεχώς για να ενσωµατωθεί µε το αλεύρι.
- Αλατοπιπερώνουµε.
- Βάζουµε το μοσχάρι και το κρεµµύδι σε µια γάστρα, σκορπίζουµε τα φύλλα της δάφνης και το θυµάρι και αλατοπιπερώνουµε.
- Περιχύνουµε το μοσχάρι µε τη σάλτσα, το σκεπάζουµε και το ψήνουµε για 3 ώρες ή µέχρι το μοσχάρι να µαλακώσει.
- Σερβίρουµε το μοσχαράκι καρμπονάντ µε φέτες χωριάτικου ψωµιού, αλειµµένες µε πικάντικη µουστάρδα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε από τη σειρά βιβλίων του Γαστρονόμου, Κουζίνες του κόσμου.