Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του πιάτου.
45'
προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 25'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μοσχάρι σε λευκή σάλτσα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μοσχάρι, το σκεπάζουμε με τον ζωμό και βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
- Μόλις βράσει ο ζωμός, ξαφρίζουμε τον αφρό που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια.
- Δένουμε με μαγειρικό σπάγκο τα 3 κλωνάρια του μαϊντανού με το φύλλο της δάφνης, φτιάχνοντας ένα μπουκετάκι.
- Καρφώνουμε στο κρεμμύδι τα γαρίφαλα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα καρότα και το σκόρδο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά - 1 ώρα (ή μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά). Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό.
- Αφαιρούμε το μοσχάρι και τα λαχανικά από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα.
- Πετάμε το αρωματικό μπουκέτο, το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα και τη σκελίδα σκόρδου.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον ζωμό το πράσο και το βράζουμε για 17 (!) λεπτά.
- Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε τον ζωμό να βράσει μέχρι να απομείνουν περίπου 2 βαθιές κουτάλες της σούπας υγρό.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με ένα κουτάλι για να γίνει σαν κρέμα και προσθέτουμε το αλεύρι.
- Βγάζουμε λίγο από το βούτυρο σε ένα άλλο μπολ και το αραιώνουμε με λίγο από τον ζωμό.
- Αδειάζουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό και με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε σταδιακά και το υπόλοιπο βούτυρο.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε στη φωτιά για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε το κρέας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
- Ελέγχουμε το αλάτι και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Προσθέτουμε ξανά τα λαχανικά και αφήνουμε για μερικά λεπτά να σιγοβράσουν.
- Στο τέλος, πασπαλίζουμε, το μοσχάρι σε λευκή σάλτσα, με τον υπόλοιπο μαϊντανό και τα μυρώνια, ψιλοκομμένα.
Μυστικά
Το φαγητό έχει πετύχει όταν το κρέας κόβεται με το κουτάλι.
Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε Syrah, αλλά τι Syrah! Ροδανό! Hermitage και Cote Rotie.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.