Η συνταγή που φτιάχνουν στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά περιέχει μισό κεφάλι σκόρδο, όχι και τόσο συνηθισμένο στο πατροπαράδοτο λαχανόρυζο. Όμως μην το φοβηθείτε: ανεβάζει τη γεύση, χωρίς να κάνει το φαγητό υπερβολικά σκορδάτο. Νικολέτα Μακρυωνίτου
15'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το λαχανόρυζο, σε ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6-8 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
- Προσθέτουμε τα σκόρδα και το λάχανο και αλατίζουμε.
- Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι να μαραθεί το λάχανο και να πέσει ο όγκος του.
- Προσθέτουμε 500 ml ζεστό νερό, αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, το ρύζι, το κύμινο, το πιπέρι και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το ρύζι και το φαγητό να μελώσει.
- Αν χρειαστεί, στη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.
- Σερβίρουμε το λαχανόρυζο ζεστό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.