ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚις ΛορένΚις Λορέν
20' προετοιμασία
45' ψήσιμο
10' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 12 κις

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετοιμάσουμε τις μίνι κις με λουκάνικο τσορίθο και γραβιέρα, με ένα μαχαιράκι κόβουμε το ορατό λίπος από το τσορίθο της γέμισης και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, μαζί με το αλεύρι, το βούτυρο, την πάπρικα και το καγιέν.
  2. Ζυμώνουμε τα υλικά με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν χοντρά ψίχουλα.
  3. Προσθέτουμε μία-μία 4 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή και κάπως τραχιά ζύμη.
  4. Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια, μέχρι να γίνει λεία και μαλακή.
  5. Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 10 λεπτά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα.
  7. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο με πάχος περίπου όσο ένα νόμισμα.
  8. Την κόβουμε με κουπάτ σε 12 δισκάκια διαμέτρου περίπου 14 εκ.
  9. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τις θήκες μιας φόρμας για μάφιν 12 θέσεων και τακτοποιούμε εκεί τους δίσκους ζύμης.
  10. Τους τρυπάμε σε μερικά σημεία με πιρούνι και τους ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί, το οποίο γεμίζουμε με φασόλια ή ρύζι.
  11. Ψήνουμε για 10 λεπτά.
  12. Αφαιρούμε τις λαδόκολλες με τα φασόλια και ψήνουμε τις ζύμες για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  13. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Γέμιση

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε το τσορίθο για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό.
  2. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει και να κρυώσει.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο.
  4. Προσθέτουμε το κρύο τσορίθο και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.
  5. Μοιράζουμε το μείγμα στις ψημένες ζύμες μέσα στις θήκες της φόρμας και φουρνίζουμε.
  6. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να σφίξει η γέμιση και να ροδίσει ωραία στην επιφάνεια. Σερβίρουμε τις μίνι κις χλιαρές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Λουκάνικα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT