«Βούτυρο» και «τυρί» από φρούτα; Ναι, πρόκειται απλά για πυκνές και βελούδινες παρασκευές με παμπάλαια βρετανική προέλευση, χωρίς ίχνος γαλακτοκομικού. Φτιάχνονται όπως οι μαρμελάδες (με σάρκα φρούτων, ζάχαρη και νερό ή χυμό), αλλά o βρασμός διαρκεί αρκετή ώρα, τόσο ώστε το μείγμα πήζει σημαντικά, σαν πυκνή αλοιφή. Με ακόμη περισσότερο βράσιμο αποκτά υφή τυριού (σαν μανούρι ή μοτσαρέλα π.χ.), τόσο ώστε να κόβεται με το μαχαίρι – κάτι ανάλογο με το δικό μας κυδωνόπαστο. Πώς το απολαμβάνουμε:
- Το αλείφουμε σε προζυμένιο ψωμί, με ή χωρίς απλό βούτυρο.
- Συνοδεύουμε πανκέικς, τηγανίτες, βάφλες.
- Ενώνουμε με αυτό απλά μπισκότα και τα κάνουμε γεμιστά, καθώς και κέικ.
- Αλείφουμε μεγάλα κομμάτια χοιρινό στον φούρνο, 10 λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος.
- Το ανακατεύουμε με λίγο ξίδι και συνοδεύουμε ψητά παϊδάκια και άλλα ψητά κρεατικά. Αντί για μήλα, βάζουμε και άλλα φρούτα που μας αρέσουν, π.χ. αχλάδια.