ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑμυγδαλόπιτα με φρούτα του δάσουςΑμυγδαλόπιτα με φρούτα του δάσους

Δείτε πως φτιάχνουμε μηλόπιτα με ρολά κανέλας βήμα βήμα:

(Τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά θα τα βρείτε προς το τέλος του άρθρου)

Μηλόπιτα με ρολά κανέλας

Αυτή η ιδιαίτερη, καλαίσθητη μηλόπιτα που «χτίζεται» με μυρωδάτα ρολάκια σφολιάτας είναι θαυμάσια με τον καφέ ή το τσάι και ωραιότατο κέρασμα. Για να την ετοιμάσουμε, το πρώτο που κάνουμε είναι να ξετυλίξουμε σε λεία επιφάνεια και να απλώσουμε ένα φύλλο σφολιάτας.

Μηλόπιτα με ρολά κανέλαςΜηλόπιτα με ρολά κανέλας

Το αλείφουμε με λίγο από το βούτυρο και το πασπαλίζουμε με τη μισή κανέλα. Τυλίγουμε τη σφολιάτα από τη μεγάλη πλευρά της σε ρολό.

Μηλόπιτα με ρολά κανέλαςΜηλόπιτα με ρολά κανέλας

Κόβουμε το ρολό σε φέτες με πάχος περίπου 2 εκ. Αυτές οι φέτες είναι τα ρολά κανέλας.

Μηλόπιτα με ρολά κανέλαςΜηλόπιτα με ρολά κανέλας

Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα (προσοχή, να μην είναι ρηχή) και καλύπτουμε το εσωτερικό της ταρτιέρας με τα ρολά κανέλας, τα οποία τοποθετούμε στον πάτο το ένα δίπλα στο άλλο. Συνεχίζουμε βάζοντας ρολά κανέλας και στα τοιχώματα. Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε τα ρολά να πλατύνουν και να ενωθούν τα κενά. Αλείφουμε με το μισό μείγμα αυγού.

Μηλόπιτα με ρολά κανέλας

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση: τα μήλα, τη ζάχαρη, το αλεύρι και την κανέλα. Αδειάζουμε στην ταρτιέρα πάνω στη βάση από τα ρολά κανέλας και απλώνουμε ομοιόμορφα.

Μηλόπιτα με ρολά κανέλαςΜηλόπιτα με ρολά κανέλας

Με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και φτιάχνουμε ξανά ρολά κανέλας. Αυτά τα τοποθετούμε πάνω σε μια λαδόκολλα, σχηματίζοντας έναν μεγάλο δίσκο.

Μηλόπιτα με ρολά κανέλαςΜηλόπιτα με ρολά κανέλας

Σκεπάζουμε τα ρολά κανέλας με άλλο ένα φύλλο λαδόκολλας και πιέζουμε από πάνω με τον πλάστη, για να λεπτύνουν, να ενωθούν τα κενά και να σχηματιστεί ένα ενιαίο φύλλο.

Μηλόπιτα με ρολά κανέλας

Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και αναποδογυρίζουμε το φύλλο πάνω από τα μήλα. Αφαιρούμε και την άλλη λαδόκολλα και πιέζουμε να κολλήσει καλά το φύλλο αυτό με τα ρολά κανέλας στα πλαϊνά. Κόβουμε όσο περισσεύει και εξέχει από την ταρτιέρα. Αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο μείγμα αυγού και με ένα μαχαίρι κάνουμε δύο μικρές οπές στο κέντρο, για να φεύγει ο αέρας κατά το ψήσιμο.

Μηλόπιτα με ρολά κανέλας

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 40 λεπτά.

Μηλόπιτα με ρολά κανέλας

20' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα 26 εκ.

Γέμιση

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για τη μηλόπιτα με ρολά κανέλας, ξεκινάμε ξετυλίγοντας σε λεία επιφάνεια και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, το αλείφουμε με λίγο από το βούτυρο και το πασπαλίζουμε με τη μισή κανέλα.
  2. Τυλίγουμε τη σφολιάτα από τη μεγάλη πλευρά της σε ρολό.
  3. Κόβουμε το ρολό σε φέτες με πάχος περίπου 2 εκ. Αυτές οι φέτες είναι τα ρολά κανέλας.
  4. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα (προσοχή, να μην είναι ρηχή) και καλύπτουμε το εσωτερικό της ταρτιέρας με τα ρολά κανέλας, τα οποία τοποθετούμε στον πάτο το ένα δίπλα στο άλλο. Συνεχίζουμε βάζοντας ρολά κανέλας και στα τοιχώματα.
  5. Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε τα ρολά να πλατύνουν και να ενωθούν τα κενά.
  6. Αλείφουμε με το μισό μείγμα αυγού.

Γέμιση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  2. Αδειάζουμε στην ταρτιέρα πάνω στη βάση από τα ρολά κανέλας και απλώνουμε ομοιόμορφα.
  3. Με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και φτιάχνουμε ξανά ρολά κανέλας. Αυτά τα τοποθετούμε πάνω σε μια λαδόκολλα, σχηματίζοντας έναν μεγάλο δίσκο.
  4. Σκεπάζουμε τα ρολά κανέλας με άλλο ένα φύλλο λαδόκολλας και πιέζουμε από πάνω με τον πλάστη, για να λεπτύνουν, να ενωθούν τα κενά και να σχηματιστεί ένα ενιαίο φύλλο.
  5. Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και αναποδογυρίζουμε το φύλλο πάνω από τα μήλα.
  6. Αφαιρούμε και την άλλη λαδόκολλα και πιέζουμε να κολλήσει καλά το φύλλο αυτό με τα ρολά κανέλας στα πλαϊνά.
  7. Κόβουμε όσο περισσεύει και εξέχει από την ταρτιέρα.
  8. Αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο μείγμα αυγού και με ένα μαχαίρι κάνουμε δύο μικρές οπές στο κέντρο, για να φεύγει ο αέρας κατά το ψήσιμο.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 40 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 50.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT