ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜηλόπιτα με ρολά κανέλαςΜηλόπιτα με ρολά κανέλας βήμα βήμα
20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 40'

Υλικά

Τεμάχια: για ταψί 28 εκ.

Για τη ζύμη

Για τη σάλτσα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μηλόπιτα χωρίς φύλλο, με καρδάμωμο και πορτοκάλι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C και βουτυρώνουμε το ταψί.
  2. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 150 ml νερό, τα μήλα, το καρδάμωμο, τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μαλακώσουν ελαφρώς τα μήλα.
  3. Αδειάζουμε το όλον στο ταψί. Το απλώνουμε ομοιόμορφα και σκορπίζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ζύμη

  1. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τα αυγά με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
  3. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο με το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 - 2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  4. Ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα και το καρδάμωμο και ανακατεύουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια σχετικά υδαρής ζύμη.
  5. Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα και στρώνουμε ομοιόμορφα.
  6. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η μηλόπιτα και να ροδίσει.

Σάλτσα (προαιρετικά)

  1. Σε ένα μπρίκι βράζουμε για 2 λεπτά την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη.
  2. Τραβάμε προσεκτικά το ταψί από τον φούρνο, περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά. Προσοχή, η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει γρήγορα αλλά προσεκτικά για να μην καούμε. Η προσθήκη της σάλτσας τα τελευταία λεπτά του ψησίματος δίνει έξτρα νοστιμιά στη μηλόπιτα και την κάνει πιο ζουμερή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT