20'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 40'
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί 28 εκ.Για τη ζύμη
Για τη σάλτσα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μηλόπιτα χωρίς φύλλο, με καρδάμωμο και πορτοκάλι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C και βουτυρώνουμε το ταψί.
- Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 150 ml νερό, τα μήλα, το καρδάμωμο, τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μαλακώσουν ελαφρώς τα μήλα.
- Αδειάζουμε το όλον στο ταψί. Το απλώνουμε ομοιόμορφα και σκορπίζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ζύμη
- Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
- Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τα αυγά με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο με το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 - 2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα και το καρδάμωμο και ανακατεύουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια σχετικά υδαρής ζύμη.
- Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα και στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η μηλόπιτα και να ροδίσει.
Σάλτσα (προαιρετικά)
- Σε ένα μπρίκι βράζουμε για 2 λεπτά την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη.
- Τραβάμε προσεκτικά το ταψί από τον φούρνο, περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά. Προσοχή, η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει γρήγορα αλλά προσεκτικά για να μην καούμε. Η προσθήκη της σάλτσας τα τελευταία λεπτά του ψησίματος δίνει έξτρα νοστιμιά στη μηλόπιτα και την κάνει πιο ζουμερή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.