ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜήλα γεμιστά με ψιλοκομμένο αρνάκι, σταφίδες και κουκουνάριαΜήλα γεμιστά με ψιλοκομμένο αρνάκι, σταφίδες και κουκουνάρια

 

15' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Τεμάχια: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μήλα σε κρασί, ξεκινάμε πλένοντας καλά τα μήλα και χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα καρφώνουμε 3 γαρίφαλα στο καθένα.
  2. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα που ιδανικά να τα χωράει όλα σε μία στρώση και προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, το νερό, τους λοβούς βανίλιας, το ξύσμα και τις κανέλες.
  3. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και, μόλις τα υγρά αρχίσουν να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Δοκιμάζουμε, τρυπώντας με ένα μαχαιράκι.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  5. Μεταφέρουμε τα μήλα σε βαθύ ταψί που ιδανικά να τα χωράει ακριβώς και τα περιχύνουμε με το μισό υγρό της κατσαρόλας.
  6. Βάζουμε από ένα κομματάκι βούτυρο πάνω σε κάθε μήλο και πασπαλίζουμε το καθένα με 1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη.
  7. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
  8. Εάν αρχίσουν να μαλακώνουν πολύ, αλλά δεν έχουν καραμελώσει, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου.
  9. Το υπόλοιπο υγρό της κατσαρόλας το βράζουμε για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα 50 γρ. βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το βούτυρο να λιώσει και να σχηματιστεί μια παχύρρευστη σάλτσα.
  11. Σερβίρουμε τα μήλα ζεστά ή κρύα, με τη σάλτσα και παγωτό βανίλια ή σαντιγί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT