ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜουσακάς ζουμερός με «κιμά» από προβατίνα, μελιτζάνες και παστινάκηΜουσακάς ζουμερός με «κιμά» από προβατίνα, μελιτζάνες και παστινάκη

Αν βγάλεις από τον μουσακά τον κιμά και τη μπεσαμέλ, μένει ένα λαδερό πρώτης τάξεως που εκτός από τα λαχανικά νοστιμίζει και με ένα φρέσκο κρητικό τυρί: γαλομυζήθρα ή ξινομυζήθρα. Αν θέλουμε μια πιο ελαφριά εκδοχή, ψήνουμε τις φέτες λαχανικών στον φούρνο, αλειμμένες με λίγο ελαιόλαδο, αντί να τις τηγανίσουμε.

1 ώρα προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη σάλτσα ντομάτας

Για τα λαχανικά

Διαδικασία

  1. Για τον μεσσαρίτικο, ένας μουσακάς χωρίς κρέας, ξεκινάμε με τη σάλτσα ντομάτας.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και, πριν κάψει, ρίχνουμε τα σκόρδα. Τα σοτάρουμε για 1/2 λεπτό, μέχρι απλώς να αρωματίσουν το λάδι.
  3. Προσθέτουμε αμέσως τις ντομάτες, τη δάφνη, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και ζεσταίνουμε τη σάλτσα μέχρι να κοχλάσει.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τη σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Λαχανικά

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τα κολοκύθια σε φέτες πάχους 0,5 εκ., τις αλατίζουμε και τις απλώνουμε σε καθαρές πετσέτες για 30 λεπτά.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις φέτες σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν ωραία και από τις δύο πλευρές. Τις στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  4. Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε φέτες πατάτας.
  5. Σκορπίζουμε λίγο μαϊντανό, συνεχίζουμε με φέτες κολοκυθιού, σκορπίζουμε πάλι μαϊντανό και τέλος απλώνουμε μία στρώση φέτες μελιτζάνας που πασπαλίζουμε με μαϊντανό. Έπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με εναλλάξ στρώσεις, τελειώνοντας με μελιτζάνες.
  6. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας.
  7. Ανακατεύουμε τη γαλομυζήθρα (ή την ξινομυζήθρα) για να μαλακώσει και με κουτάλι την απλώνουμε πάνω στη σάλτσα. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φουρνίζουμε.
  8. Ψήνουμε το μεσσαρίτικο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μελώσουν τα υλικά και το τυρί να σχηματίσει μια ρόδινη κρούστα.
  9. Το σερβίρουμε χλιαρό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT