15'
προετοιμασία
1 ώρα και 5' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: για 1 μεγάλο μπολΓια τη μελιτζανοσαλάτα
Για τη σάλτσα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Μελιτζανοσαλάτα
- Για να ετοιμάσουμε τη μελιτζανοσαλάτα, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C.
- Τρυπάμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία και τις ψήνουμε ολόκληρες για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε. (Ένας τρόπος για να τις ξεφλουδίσουμε εύκολα είναι να τις βάλουμε ζεστές σε μπολ που κλείνει καλά, να τις αφήσουμε 10 λεπτά, ώστε οι υδρατμοί που θα δημιουργηθούν να βοηθήσουν να ξεκολλήσει η φλούδα από τη σάρκα.)
- Βάζουμε τη σάρκα σε ένα σουρωτήρι, αλατίζουμε ελαφρώς και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ένα βράδυ για να βγάλουν τα υγρά τους.
- Την επόμενη μέρα, τις αδειάζουμε σε ένα μπολ, τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι και τις ανακατεύουμε με την πιπεριά, το κρεμμύδι, τα πιπέρια, τη ρίγανη, το λάδι, το ξίδι και λίγο αλάτι.
Σάλτσα
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον πελτέ για περίπου 3-5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το σκόρδο, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα για 1 περίπου λεπτό.
- Ρίχνουμε 500 ml νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να «δέσει» η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρισμα
- Απλώνουμε πάνω στη μελιτζανοσαλάτα το γιαούρτι, περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και σερβίρουμε.
Τσίπουρο, φυσικά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.