ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζανοκεφτέδες με πιπεριά και φέταΜελιτζανοκεφτέδες με πιπεριά και φέτα
45' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

Μελιτζάνες

  1. Για να φτιάξουμε την μελιτζανοσαλάτα με κοκκάρια ξεκινάμε κόβοντας τις «μυτερές» άκρες από το κοτσάνι κάθε μελιτζάνας, ώστε να μην εξέχουν.
  2. Ανάβουμε το γκαζάκι του σπιτιού μας και κρατάμε τη μελιτζάνα ακριβώς πάνω από τη φλόγα.
  3. Την αφήνουμε να ψηθεί από τη μία πλευρά μέχρι να μαυρίσει και η φλούδα να ξεραθεί σαν χαρτί και να σκάσει σε σημεία. Σε δυνατή φωτιά αυτό θα συμβεί περίπου σε 4 λεπτά.
  4. Τη γυρίζουμε με μια λαβίδα και την αφήνουμε να ψηθεί άλλο τόσο από την άλλη πλευρά. Μόλις είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε σε ένα ταψί.
  5. Ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο και τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
  6. Παίρνουμε μία μία τις μελιτζάνες και, κρατώντας τες από το κοτσάνι τους πάνω από το μεγάλο μπολ, τις ξεφλουδίζουμε με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, ξεκινώντας από το κοτσάνι τους προς τα κάτω.
  7. Σκοπός μας είναι να αφαιρέσουμε τη φλούδα αλλά και τα μαυρισμένα κομμάτια σάρκας, όπου υπάρχουν.
  8. Τις βάζουμε σε ξύλο κοπής και αφαιρούμε τα σπόρια.
  9. Τις χοντροκόβουμε, τις απλώνουμε σε πιατέλα, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με τον χυμό λάιμ.
  10. Τις αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να τις χρειαστούμε.

Κοκκάρια

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Κόβουμε το πάνω μέρος από τα κοκκάρια, τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο (όλα μαζί) και τα ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Τα ξεφουρνίζουμε.
  3. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και πιέζουμε κάθε κοκκάρι με τα δάχτυλά μας για να βγει η ψημένη σάρκα τους. Τα απλώνουμε πάνω στις μελιτζάνες.

Μυρωδικά

  1. Στον πολυκόφτη που διαθέτουμε χτυπάμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το σκόρδο, το τζίντζερ, το τσίλι και το λάδι μέχρι να ψιλοκοπούν. Δεν θέλουμε να γίνουν πολτός.
  2. Αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανα- κατεύουμε με ένα κουτάλι.
  3. Σκορπίζουμε τη σάλτσα με τα μυρωδικά πάνω στα κοκκάρια και στις μελιτζάνες και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT