ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζάνες ιμάμ light, με ψητές μελιτζάνες και αχνιστά κρεμμύδιαΜελιτζάνες ιμάμ light, με ψητές μελιτζάνες και αχνιστά κρεμμύδιαΟ Γιάννης Μούσιος, από την Ταβέρνα των Φίλων, μας την έδωσε αυτή την συνταγή –για πολλές βούτες– μαζί με αρκετές ακόμη για θαυμάσια λαδερά, που δεν λείπουν από το μενού το καλοκαίρι. «Οι κατσαρόλες και οι γάστρες ήταν από την αρχή στο κεφάλι μου γιατί αυτό ήξερα και αυτό μου αρέσει», μας είπε ο Θεσσαλονικιός σεφ, που άνοιξε μαζί με τον Γιώργο Κοντορίζο το μαγαζί στην οδό Άργους στον Κολωνό, στο οποίο μαγειρεύουν κάθε πράγμα στον καιρό του.

30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα με αρνίσιο κιμά, ξεκινάμε καθαρίζοντας τις μελιτζάνες από τη φλούδα ραβδωτά (δηλαδή μία λωρίδα καθαρισμένη και μία λωρίδα με φλούδα), τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, βάζουμε σε σουρωτήρι, αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 1 ώρα.
  2. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε πολύ καλά.
  3. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε χαρτί κουζίνας.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τον κιμά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να ροδίσει.
  5. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη δάφνη, το κύμινο και την κανέλα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και τον ζωμό και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, σείουμε την κατσαρόλα (δεν ανακατεύουμε για να μη χάσουν το σχήμα τους) και αφήνουμε το φαγητό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  8. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί και πρόβειο γιαούρτι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT