ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζάνες ιμάμ με πετιμέζι και σάλτσα από πιπεριές ΦλωρίνηςΜελιτζάνες ιμάμ με πετιμέζι και σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης

Το παστρόκιο είναι πιάτο με ρωμαλέα γεύση, αλλά δροσίζει ευχάριστα το στόμα με τον βασιλικό, τη ρίγανη και τον δυόσμο, που στην Κέρκυρα τον λένε «αγιασμό». Είναι μια συνταγή που, όπως λέει ο Κερκυραίος Αριστοτέλης Μέγκουλας, σεφ στο εστιατόριο Pommo d’Oro στην πόλη της Κέρκυρας, πιθανότατα έφτασε στο νησί από οικογένειες Μαλτέζων κτιστάδων της πέτρας και διατηρήθηκε έως σήμερα. Ο σεφ προτείνει να επιλέξουμε ένα καλό κερκυραϊκό ελαιόλαδο, όχι μόνο για το μαγείρεμα, αλλά και για το σερβίρισμα, καθώς και το κερκυραϊκό αλλαντικό αέρος σαλάδο.

40' προετοιμασία
45' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τη σάλτσα ντομάτας

Για τις μελιτζάνες

Διαδικασία

  1. Για τιε μελιτζάνες παστρόκιο, ξεκινάμε με τη σάλτσα ντομάτας.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1/2 λεπτό, απλώς για να αρωματίσει το λάδι.
  3. Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι η σάλτσα να δέσει. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος.

Μελιτζάνες

  1. Αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μισή ποσότητα μυζήθρας, προσθέτουμε την καυτερή πάπρικα και ανακατεύουμε.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  4. Περνάμε τις φέτες μελιτζάνας πρώτα από το χτυπημένο αυγό και στη συνέχεια από το μείγμα τυριού-πάπρικας, καλύπτοντάς τες καλά.
  5. Τις τηγανίζουμε στο καυτό λάδι για 2-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  7. Σε μια γάστρα απλώνουμε μία στρώση σάλτσα ντομάτας και καλύπτουμε με μία στρώση μελιτζάνες.
  8. Πασπαλίζουμε με σκέτο τυρί, σκορπίζουμε λίγο δυόσμο, βασιλικό και ρίγανη και από πάνω απλώνουμε διαδοχικά μία στρώση φέτες αυγού και μία στρώση φέτες αλλαντικού. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα υλικά, τελειώνοντας με μία στρώση σάλτσα ντομάτας και τριμμένο τυρί.
  9. Φουρνίζουμε τη γάστρα ή το ταψί, χωρίς κάλυμμα, και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι μελιτζάνες και να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
  10. Αφήνουμε το φαγητό να γίνει χλιαρό και κόβουμε σε κομμάτια που μοιράζουμε σε πιάτα.
  11. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο βασιλικό και δυόσμο.

Μια καλή κόκκινη ποικιλία!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT