20'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μελιτζάνες μεσογειακές με λουκάνικα και γιαούρτι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Στη συνέχεια, κόβουμε κάθε μελιτζάνα κατά μήκος στη μέση, χαράζουμε χιαστί τη σάρκα τους. Έπειτα, τις λαδώνουμε και τις βάζουμε σε ταψί που ιδανικά να τις χωράει ακριβώς, με τη σάρκα προς τα κάτω.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και τις γυρίζουμε ανάποδα (με τη σάρκα προς τα πάνω). Αφήνουμε τον φούρνο αναμμένο.
- Παράλληλα, σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα λουκάνικα για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε 60 ml από το λάδι, το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον δυόσμο, τον βασιλικό και αλατοπίπερο.
- Παραγεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.
- Ρίχνουμε στον πυθμένα του ταψιού 200 ml νερό και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά στον ήδη προθερμασμένο φούρνο.
- Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα γεμιστά να ροδίσουν.
Σάλτσα
- Βάζουμε τις μελιτζάνες σε πιατέλα και τις περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού.
- Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την πάπρικα και τον δυόσμο.
- Βάζουμε 1 γεμάτη κουτ. σούπας σε κάθε μελιτζάνα.
Μυστικά
Στην Ισπανία γεμίζουν τις μελιτζάνες με chorizo, στην Ιταλία με salsiccia, στο Μαρόκο με αρνίσιο λουκάνικο. Εμείς προτιμάμε το χωριάτικο. Ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να επιλέξουμε από μια μεγάλη ποικιλία, όπως πικάντικο, με πορτοκάλι, με πράσο, με μυρωδικά. Αν βρούμε κάποιο χωριάτικο από... χωριό ή κάποιο χειροποίητο κυκλαδίτικο, ακόμα καλύτερα!
Φρέσκα Cabernet Sauvignon-Merlot που αγαπούν και τον δυόσμο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.