30'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Για τις τηγανητές μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας, ξεκινάμε και σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το νερό με το χοντρό αλάτι μέχρι να λιώσει το αλάτι και να διαλυθεί.
- Ρίχνουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις ανακατεύουμε να καλυφθούν από την άλμη και τις αφήνουμε για 1 ώρα. Με τον τρόπο αυτό και ξεπικρίζουν αλλά και απορροφούν λιγότερο λάδι κατά το τηγάνισμα.
Σάλτσα
- Σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα για περίπου 1/2 λεπτό, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να σχηματιστεί μια δεμένη σάλτσα.
- Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και τέλος την κανέλα, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μελιτζάνες
- Σε ένα ρηχό σκεύος βάζουμε το αλεύρι.
- Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες από την άρμη και τις στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Αλευρώνουμε τις μελιτζάνες, τινάζουμε να φύγει το περιττό και τις τηγανίζουμε σε δόσεις, στο καυτό λάδι για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
- Τακτοποιούμε μια σειρά μελιτζάνες σε πιατέλα και βάζουμε μια κουταλιά της σούπας σάλτσα ντομάτας πάνω στην καθεμία. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες, τοποθετώντας τες επάνω στις προηγούμενες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.