Τι είναι ο μαύρος χοίρος;
● Εκτρέφεται σε ορισμένα χωριά των νομών Ηλείας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας κ.α. Προήλθε από διασταύρωση του ντόπιου αβελτίωτου ελληνικού χοίρου με κάπρους της φυλής Large Black που είχαν εισαχθεί στη χώρα μας πριν από το 1940. Τα ζώα έχουν χρώμα μαύρο ή σκούρο γκρι και βάρος 130 – 180 κιλά. Οι χοιρομητέρες γεννούν δύο φορές το χρόνο 8 – 12 γουρουνάκια.
● Το κρέας του µαύρου χοίρου έχει εντονότερη γεύση από του συµβατικού και το χρώµα του είναι πιο κόκκινο (μοιάζει με του αγριογούρουνου). Είναι µαλακό και χυµώδες. Μαγειρεύεται στον ίδιο χρόνο που χρειάζεται το συµβατικό χοιρινό. Είναι προτιμότερο να το µαγειρεύουµε µε το λίπος του, για να µη στεγνώνει. Στην αγορά βρίσκουμε προς το παρόν μικρές ποσότητες από προϊόντα μαύρου χοίρου (έτοιμα ρολά, πανσέτα, λουκάνικα κ.ά.).