10'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι, αρχικά βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα, τα φασόλια μαζί με το καρότο, το κρεμμύδι και 1 λίτρο νερό.
- Στη συνέχεια, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν τα φασόλια.
- Προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
- Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι της κουζίνας.
- Βγάζουμε 1 κουτάλα της σούπας με φασόλια και σπανάκι και τη ρίχνουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
- Αδειάζουμε την κρέμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθεί και να σχηματιστεί μια κρεμώδης και χυλωμένη σάλτσα.
- Συνοδεύουμε, τα μαυρομάτικα με σπανάκι, με κεφαλοτύρι σαγανάκι (ή λίγη φέτα) και χωριάτικο ψωμί.
Νέας εποχής εμφιαλωμένες ρετσίνες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.