ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρνί στη γάστρα, μελωμένο και μυρωδάτο, με χοντρό μακαρόνιΑρνί στη γάστρα, μελωμένο και μυρωδάτο, με χοντρό μακαρόνι Μέσα στο σκεύος όπου φτιάχνουν το μαστέλο, βάζουν στον πάτο δύο βέργες από αμπέλι σταυρωτά, για να μην ακουμπά στον πυθμένα το κρέας. «Είναι το φαγητό του Μεγάλου Σαββάτου και το τρώμε παραδοσιακά τη νύχτα μετά την Ανάσταση», λέει το Μαρώ, που συναντήσαμε στο οδοιπορικό του «Γ» στις Κυκλάδες – εκείνη το προτιμά σερβιρισμένο με μακαρόνια. Και τον υπόλοιπο χρόνο όμως είναι ένα θαυμάσιο κυριακάτικο πιάτο.

15' προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το μαστέλο, το αρνί γάστρας της Σίφνου, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  2. Σε μια γάστρα βάζουμε σταυρωτά 2 αμπελόβεργες εν είδει σχάρας, αν έχουμε, ή τη σχάρα του ταψιού.
  3. Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το κρασί και το κρέας και του κάνουμε μασάζ με τα χέρια μας.
  4. Βγάζουμε το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε γενναιό- δωρα και το πασπαλίζουμε με τον άνηθο παντού.
  5. Το τακτοποιούμε στο ταψί, πάνω στη σχάρα.
  6. Περιχύνουμε με το κρασί, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 1 ώρα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 170°C και ψήνουμε για άλλες 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα.
  7. Το συνοδεύουμε με μακαρόνια, ρύζι, πατάτες τηγανητές ή φούρνου.

Στο ποτήρι μας : Μια Μανδηλαριά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT