ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαρμελάδα κεράσι με βασιλικό, μέλι και μοσχοκάρυδο (χωρίς ζάχαρη)Μαρμελάδα κεράσι με βασιλικό, μέλι και μοσχοκάρυδο (χωρίς ζάχαρη)
10' προετοιμασία
40' βράσιμο
Σύνολο: 50'

Υλικά

Διαδικασία

  1. Για τη μαρμελάδα, ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από την κουβερτούρα, και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση το μείγμα.
  2. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στη μέση, έτσι ώστε να μη βράζει πολύ έντονα το μείγμα, και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας συχνά, για να μην κολλήσουν τα σύκα στον πάτο.
  3. Σταδιακά τα σύκα θα διαλυθούν μέσα σε ένα πυκνό σιρόπι. Κάποια κομμάτια, όμως, μπορεί να παραμείνουν. Μόλις δέσει η μαρμελάδα (μετά από περίπου 20-30 λεπτά), ρίχνουμε τα κομμάτια της κουβερτούρας, σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να λιώσουν και η μαρμελάδα να γίνει σοκολατένια, και αποσύρουμε.
  4. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει και γεμίζουμε βάζα.

Μυστικά

  • Για να δούμε αν έχει δέσει η μαρμελάδα, βάζουμε μία κουταλίτσα σε ένα πιάτο. Το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να κρυώσει, και τραβάμε μια γραμμή με το δάχτυλό μας, ανοίγοντας «δρόμο». Αν αυτός ο «δρόμος» μείνει ανοιχτός, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Προσέχουμε να μην την παραβράσουμε, γιατί θα σφίξει πολύ, θα γίνει πολύ γλυκιά και η υπερβολική γλυκύτητα θα επισκιάσει τη γεύση και το άρωμα του σύκου. Επίσης, μπορεί να κρυσταλλώσει. Έχουμε πάντοτε υπόψη μας ότι όσο είναι καυτή η μαρμελάδα φαίνεται πιο ρευστή από όσο είναι στην πραγματικότητα, και αυτό θα το διαπιστώσουμε αφού κρυώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 33.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σύκο

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT