ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαρμελάδα δαμάσκηνο με ξινόμηλοΜαρμελάδα δαμάσκηνο με ξινόμηλο

 

40' προετοιμασία
35' παρασκευή
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 1-2 βάζα

Διαδικασία

  1. Για τη μαρμελάδα λεμόνι-νεράντζι, ξεκινάμε με τη προετοιμασία φρούτων. Πλένουμε και αφαιρούμε τις φλούδες των λεμονιών και τις ξεπικρίζουμε βράζοντάς τες σε κατσαρόλα με νερό για 5 λεπτά.
  2. Τις σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία βρασμού άλλες δύο φορές, αλλάζοντας το νερό κάθε φορά.
  3. Παράλληλα, πλένουμε τα νεράντζια και τα ξύνουμε εξωτερικά με έναν τρίφτη για να απομακρύνουμε το πικρό εξωτερικό μέρος της φλούδας.
  4. Αφαιρούμε έπειτα τις φλούδες και τις ξεπικρίζουμε όπως κάναμε και στα λεμόνια, αλλά επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία τέσσερις φορές αντί για τρεις. Μπορούμε να ξεπικρίσουμε και όλες μαζί τις φλούδες και από τα δύο εσπεριδοειδή, αλλά στο τέλος θα ξεχωρίσουμε αυτές του νεραντζιού, γιατί θα χρειαστούν άλλη μία φορά βράσιμο.
  5. Φιλετάρουμε τη σάρκα του λεμονιού, δηλαδή την κόβουμε σε φέτες και αφαιρούμε όσο καλύτερα μπορούμε τις διάφανες και τις λευκές μεμβράνες. Αφαιρούμε και τα κουκούτσια. Τη σάρκα από τα νεράντζια δεν τη χρησιμοποιούμε.
  6. Σε έναν πολυκόφτη πολτοποιούμε τη σάρκα του λεμονιού μαζί με τις ξεπικρισμένες φλούδες λεμονιού και νεραντζιού.

Μαρμελάδα

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα πολτοποιημένα φρούτα, το νερό, τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη, να βγάλει τα υγρά του, για περίπου 3 ώρες.
  2. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η μαρμελάδα (περίπου 35 λεπτά – για το δέσιμο, βλ. «Μυστικό»).
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.

Μυστικά

Πώς ελέγχουμε αν έδεσε η μαρμελάδα; Με τους εξής δύο τρόπους:Εμπειρικός: Μόλις τα φρούτα διαλυθούν σε ένα πυκνό σιρόπι και η μαρμελάδα έχει βράσει τουλάχιστον 15-20 λεπτά, μπορούμε να δοκιμάσουμε αν έδεσε. Βγάζουμε μία κουταλίτσα σε ένα πιατάκι που έχουμε βάλει να κρυώσει στο ψυγείο. Φυσάμε να κρυώσει γρήγορα η μαρμελάδα και τραβάμε μια γραμμή με το δάχτυλό μας. Η γραμμή θα πρέπει να μένει καθαρή σαν να χωρίσαμε τη μαρμελάδα στα δύο. Αν ενωθεί, σημαίνει ότι το σιρόπι είναι υδαρές και θα πρέπει να βράσουμε για λίγα λεπτά ακόμα και να επαναλάβουμε τη διαδικασία. – Επιστημονικός: Ελέγχουμε τη θερμοκρασία της με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής. Αν δείξει γύρω στους 105°C, η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT