ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣπανακόπιτα Μάνης στο τηγάνιΣπανακόπιτα Μάνης στο τηγάνι Οι αγροί, τα βουνά και οι ακροθαλασσιές της Σύρου είναι γεμάτα βότανα. Θυμάρια, ρίγανες, φασκόμηλα, ρόκες και μάραθα παντού. Υπάρχει μάλιστα και μια έκφραση που λέγαν οι παλιοί Συριανοί όταν έβλεπαν άξαφνα μπροστά τους ένα πρόσωπο που πρόσμεναν με λαχτάρα: «βρε σαν τα μάραθα!». Στη μαγειρική τους οι ντόπιοι δεν τον χρησιμοποιούν πολύ τον μάραθο, εκτός από τα λουκάνικα, που τα φτιάχνουν με τον μαραθόσπορο, και τη μαραθόπιτα, που την κάνουν με τον χλωρό μάραθο που βγαίνει κυρίως την άνοιξη.

40' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 35 x 25 εκ.

Διαδικασία

  1. Για τη μαραθόπιτα, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα λουκάνικα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  2. Ρίχνουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μειωθεί ο όγκος του και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
  3. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  4. Προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε ένα ταψί 35 x 23 εκ.
  6. Απλώνουμε στο ταψί το ένα φύλλο σφολιάτας, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα.
  7. Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
  8. Πιέζουμε τις άκρες των 2 φύλλων ώστε να ενωθούν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση και χαράσσουμε την επιφάνεια σε κομμάτια.
  9. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Λουκάνικα

Άρθρα και Συνταγές με Μάραθος

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT