1 ώρα και 15'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Για τα μανιτάρια
Για την κρέμα παρμεζάνας
Για το «καμένο» κουνουπίδι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μανιτάρια στιφάδο με «καμένο» κουνουπίδι και κρέμα παρμεζάνας, ξεκινάμε ζεσταίνοντας το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο αλάτι για 7-8 λεπτά, σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε το θυμάρι και το κύμινο και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα κοκκάρια και το ξίδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να σωθεί το κρασί.
- Ρίχνουμε τον κόλιανδρο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Κρέμα παρμεζάνας
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι. Λίγο πριν πάρει βράση, ρίχνουμε την παρμεζάνα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το τυρί και να έχουμε μια λεία κρέμα.
- Ρίχνουμε πιπέρι και, αν θέλουμε, λίγο λάδι τρούφας.
«Καμένο» κουνουπίδι
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνουμε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα στις άκρες, να μοιάζουν με καμένα.
- Αλατίζουμε και στραγγίζουμε το κουνουπίδι σε χαρτί κουζίνας.
Σερβίρισμα
- Μοιράζουμε σε πιάτα το στιφάδο μανιταριών.
- Προσθέτουμε το κουνουπίδι, περιχύνουμε με λίγη κρέμα παρμεζάνας και στολίζουμε με τις κορυφές δεντρολίβανου, τις οποίες, αν θέλουμε, τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά σε λίγο λάδι, μέχρι να γίνουν τραγανές.
- Σερβίρουμε με την υπόλοιπη κρέμα παρμεζάνας χωριστά σε μπολάκι, για να βάλει ο καθένας όση θέλει στη μερίδα του.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.