ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπισκότα βουτύρουΜπισκότα βουτύρου

Αξιοποιώντας τα υπολείμματα του καφέ από την καφετιέρα μας, μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το δυνατό μπισκότο με έντονη γεύση καφέ και πλούσια κρέμα. Το τιμάμε δεόντως όποτε το βρούμε στη βιτρίνα του εστιατορίου Άκρα όπου πωλείται, για το σπίτι ή και για τον δρόμο. Είναι ένα μαλακό μπισκότο που λιώνει στο στόμα και διαχέει, εκτός από άφθονη νοστιμιά, και μπόλικη πρωινή ενέργεια.

20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 40'

Υλικά

Τεμάχια: 10

Για την κρέμα καφέ

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα μαλακά μπισκότα με καφέ, σοκολάτα, κανέλα και κρέμα καφέ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και προετοιμάζουμε 10 μικρά τσέρκια διαμ. 8 εκ. και ύψους 5 εκ. με αλουμινόχαρτο, κλείνοντας την κάτω πλευρά (αν δεν έχουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλουμινένια φορμάκια μάφιν μιας χρήσης).
  2. Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο και το λάδι σε μπεν μαρί, δηλαδή τα ανακατεύουμε σε μεγάλο ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  4. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα αυγά με τη μαύρη ζάχαρη, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
  5. Προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε με σπάτουλα, να αναμειχθούν.
  6. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι, τον καφέ και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα.
  7. Βάζουμε τα τσέρκια σε ένα ταψί, με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  8. Μοιράζουμε το μείγμα σε όλα τα τσέρκια ισόποσα και το στρώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια.
  9. Ψήνουμε για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να σφίξουν ελαφρώς.
  10. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.

Κρέμα

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα με τον καφέ και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά, αλλά να μη φουσκώσει.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, να αρωματιστεί το γάλα.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κορν φλάουρ.
  4. Προσθέτουμε τους κρόκους και το αυγό και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
  5. Ξαναζεσταίνουμε το γάλα και με μια κουτάλα προσθέτουμε λίγο ζεστό γάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
  6. Αδειάζουμε το όλον στην κατσαρόλα με το γάλα, προσθέτουμε και τη σοκολάτα γάλακτος και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα.
  7. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη, έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια της κρέμας.
  8. Αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει.

Σερβίρισμα

  1. Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και την ανακατεύουμε με το σύρμα, να αφρατέψει.
  2. Τακτοποιούμε τα μπισκότα σε δίσκο και απλώνουμε στην επιφάνεια με το κουτάλι γενναίες δόσεις από την κρέμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 212.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT