Μπολονέζ μόνο με 500 θερμίδες; Γίνεται; Κι όμως ναι!
15'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την μακαρονάδα «ολικής» με μπολονέζ γαλοπούλας ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι (ή άλλο αντικολλητικό σκεύος) σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το μαραθόσπορο, τον κόλιανδρο και τη δάφνη χωρίς λιπαρή ουσία και τα καβουρδίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα, ίσα να ζεσταθούν και να βγάλουν τα αρώματά τους, αλλά να μη μαυρίσουν και πικρίσουν.
- Ρίχνουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 7 - 8 λεπτά, μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του, να γίνει σπυρωτός και να ροδίσει ελαφρώς.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλατοπίπερο.
- Βάζουμε ξανά το σκεύος στη φωτιά και ρίχνουμε το καρότο, το σέλερι, το κρεμμύδι και το σκόρδο, χωρίς λιπαρή ύλη.
- Σοτάρουμε ελαφρώς τα λαχανικά για 5 - 6 λεπτά, έως ότου ροδίσουν ελαφρώς, και προσθέτουμε την ντομάτα μαζί με 2 κούπες νερό.
- Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά χωρίς να σκεπάσουμε το σκεύος, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Ρίχνουμε τη μαντζουράνα, τον κιμά και το λάδι, ανακατεύουμε 1 - 2 φορές και αποσύρουμε.
- Ελέγχουμε το αλάτι.
- Βράζουμε τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα σουρώνουμε και μοιράζουμε στα πιάτα.
- Σερβίρουμε με την μπολονέζ, το τριμμένο τυρί και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Μυστικά
Γίνεται και με κιμά κοτόπουλου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Light & Healthy, τεύχος 1.