1 ώρα
προετοιμασία
13' ψήσιμο
11 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 13'
Υλικά
Τεμάχια: 20-25Για την κρέμα
Για τα μακαρόν
Διαδικασία
Κρέμα
- Για τα μακαρόν από παξιμάδια χαρουπιού ξεκινάμε και χτυπάμε στο μούλτι το γάλα με το ανθότυρο, μέχρι να έχουμε μια πηχτή κρέμα.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη μαστίχα, ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για περίπου 2-3 ώρες.
Μακαρόν
- Ρίχνουμε τα παξιμάδια στο μούλτι και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνει σκόνη, σαν πούδρα.
- Κοσκινίζουμε μαζί με τη ζάχαρη άχνη.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια, το ασπράδι σε σκόνη και την κρυσταλλική ζάχαρη για 7-8 λεπτά ή μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
- Με μια ελαστική σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά τη μαρέγκα με το τριμμένο παξιμάδι, μέχρι το μείγμα να στέκεται και να μην είναι ρευστό.
- Βάζουμε σε κορνέ με ίσια μύτη διαμέτρου 3 εκ.
- Ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και σχηματίζουμε μακαρόν διαμέτρου 3-4 εκ.
- Αφήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να κάνουν κρούστα τα μακαρόν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130°C στον αέρα και ψήνουμε για 12-13 λεπτά.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Συναρμολόγηση
- Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και τη βάζουμε σε κορνέ με ίσια μύτη.
- Αναποδογυρίζουμε τα μακαρόν, έτσι ώστε να είναι η επίπεδη επιφάνειά τους προς τα πάνω, και καλύπτουμε τα μισά με την κρέμα.
- Σκεπάζουμε με τα άλλα μισά.
- Τα βάζουμε για 1 νύχτα στο ψυγείο, να μαλακώσουν.
- Σερβίρουμε με γλυκό ντοματάκι ή άλλο γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.