1 ώρα και 10'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση της μαγειρίτσας σε μαρουλοντολμάδες, πλένουμε τη συκωταριά 2 φορές πολύ καλά πρώτα με άφθονο χλιαρό νερό και έπειτα με κρύο.
- Στύβουμε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη 2 λεμόνια, βάζουμε μέσα τη συκωταριά και την αφήνουμε για 20 περίπου λεπτά.
- Μετά τη βάζουμε να βράσει σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά.
- Την βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και την αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει και να κρυώσει εντελώς.
- Μετά την ψιλοκόβουμε και την αδειάζουμε σε βαθύ μπολ.
- Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον μισό άνηθο, την μισή ποσότητα ελαιολάδου και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα μαρούλια. Τα στραγγίζουμε.
- Απλώνουμε ένα ένα τα μαρουλόφυλλα σε μια πιατέλα.
- Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα στρώνουμε στον πάτο τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τον υπόλοιπο άνηθο.
- Πασπαλίζουμε με 2-3 κόκκους μπαχάρι.
- Ακουμπάμε ένα ένα φύλλο μαρουλιού σε μια επίπεδη επιφάνεια και βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση της μαγειρίτσας.
- Τυλίγουμε το φύλλο, όπως φτιάχνουμε μεγάλους λαχανοντολμάδες.
- Βάζουμε έναν έναν τους μαρουλοντολμάδες δίπλα δίπλα και κυκλικά μέσα στην κατσαρόλα και ανάμεσά τους προσθέτουμε τις φέτες καρότου για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Όταν τελειώσουμε με την πρώτη σειρά συνεχίζουμε με τη δεύτερη, κατά τον ίδιο τρόπο.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και δύο φλιτζάνια χλιαρό νερό.
- Σκεπάζουμε με ένα βαρύ και μεγάλο πιάτο, ώστε να τους συγκρατεί και βράζουμε για 20 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία.
- Χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι και το ρυζάλευρο και προσθέτουμε λίγο λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ζεσταθεί καλά.
- Περιχύνουμε τους μαρουλοντολμάδες με το αυγολέμονο και σείουμε την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού. Αφήνουμε 10 λεπτά το φαγητό να «σταθεί» και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 24.