ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσουρέκι μαργαρίτα από buns, γεμιστά με κρέμα και σταγόνες σοκολάταςΤσουρέκι μαργαρίτα από buns, γεμιστά με κρέμα και σταγόνες σοκολάτας «Οι Μικρασιάτες λένε πως ό,τι πλάθεται συμβολίζει τις χαρές και τις λύπες, κι έτσι είναι ταυτόχρονα γλυκό και αλμυρό, όπως τα τσουρεκάκια αυτά, που τα φτιάχνουν σε διάφορες περιστάσεις, αλλάζοντας κάθε φορά το σχήμα τους: στους γάμους τα πλάθουν σαν σαλίγκαρους για να συμβολίζουν τα στέφανα, άρα τη χαρά, και τα μοιράζουν στον κόσμο που θα προσκαλέσουν», λέει ο σεφ Θεοδόσης Ρόπουλος από τον Έβρο, με καταγωγή εν μέρει και από τη Μικρασία. «Το Πάσχα τα φτιάχνουν μακρόστενα και τυλιχτά, για να θυμίζουν το σαβάνωμα του Χριστού – σε αυτή την περίπτωση συμβολίζουν τις λύπες». Η καταγωγή τους είναι μικρασιατική και τα συναντάμε σε πολλές περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μετά την Καταστροφή – ο σεφ θυμάται να τα ετοιμάζει και η Δραμινή μητέρα του.

40' προετοιμασία
50' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'

Υλικά

Κομμάτια: 10

Διαδικασία

  1. Για τα λουκούμια, τα μικρασιάτικα άγλυκα τσουρέκια της Σαμοθράκης, ξεκινάμε και σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το μισό χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, να διαλυθεί.
  2. Προσθέτουμε 1/3 της ποσότητας αλευριού και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε ένα πολύ μαλακό και ελαστικό ζυμάρι (ένα γρήγορο προζύμι).
  3. Σκεπάζουμε καλά το μπολ και αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος για 30 λεπτά, να φουσκώσει.
  4. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το ηλιέλαιο και το υπόλοιπο χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα, για 5 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  5. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά, πάντα σε χαμηλή ταχύτητα. Έπειτα ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να φτιάξουμε ένα μαλακό, λείο και ελαστικό ζυμάρι που να τυλιχτεί όλο γύρω από τον γάντζο.
  6. Λαδώνουμε με ελαιόλαδο ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε εκεί το ζυμάρι και σκεπάζουμε. Αφήνουμε το μπολ σε ένα σχετικά χλιαρό σημείο του σπιτιού, για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σουσάμι, το μπαχάρι και την κανέλα και αφήνουμε κατά μέρος.
  8. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 ίσα μέρη και λαδώνουμε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια.
  9. Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης (σκεπάζουμε τα δύο άλλα για να μην ξεραθούν), το αλείφουμε με άφθονο ελαιόλαδο και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε τετράγωνο κομμάτι με μήκος πλευράς 30 εκ. Το πασπαλίζουμε με το μισό μείγμα σουσαμιού. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης, το λαδώνουμε και το ακουμπάμε ακριβώς πάνω στο πρώτο φύλλο. Το πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα σουσαμιού. Τέλος, ανοίγουμε το τελευταίο κομμάτι όσο τα δύο πρώτα και το ακουμπάμε πάνω στα προηγούμενα.
  10. Με κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια κόβουμε το τριπλό αυτό πακέτο φύλλων σε λωρίδες με πλάτος περίπου 3 εκ.
  11. Αποκόβουμε μία μία τις τριπλές αυτές λωρίδες και στρίβουμε την καθεμία σαν στριφτάρι. Το λυγίζουμε σαν πέταλο και ενώνουμε τις άκρες για να κολλήσουν. Συνολικά βγαίνουν 10 πέταλα. Ή αν προτιμάμε, αφού στρίψουμε τις λωρίδες σαν στριφτάρια, τις πλέκουμε ανά δύο ή τρεις σε τσουρέκια.
  12. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.
  13. Αραδιάζουμε τα πέταλα ή τα τσουρέκια και τα ψήνουμε για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT