Οι περισσότεροι λουκουμάδες είναι νηστίσιμοι, αλλά υπάρχουν και συνταγές με αυγά και γάλα. Εδώ φτιάχνουμε έναν νηστίσιμο, απλό αλλά «έμπειρο» χυλό, με δύο είδη αλευριού, ο οποίος αφήνεται να ξεκουραστεί αρκετή ώρα, πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα στο ψυγείο. Όταν τους δαγκώνεις, νιώθεις το «κλατς» καθώς σπάει η κρούστα και ξεχύνεται το σιρόπι στο στόμα.
10'
προετοιμασία
30' τηγάνισμα
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 8Για το σιρόπι
Για τη ζύμη
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για να ετοιμάσουμε τους λουκουμάδες σιροπιαστούς σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το ροδόνερο για 4 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
- Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι και προσθέτουμε το ροδόνερο.
- Bάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Ζύμη
- Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα δύο άλευρα και τη μαστίχα και ανακατεύουμε ξανά με ένα σύρμα.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα να φουσκώσει.
- Έπειτα, το μεταφέρουμε στο ψυγείο και αφήνουμε για 2-2 1⁄2 ώρες μέχρι να παγώσει καλά η ζύμη και να σφίξει ελαφρά.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
- Το λάδι θα πρέπει να είναι περίπου στους 170- 180°C, δηλαδή να έχει κάψει τόσο όσο για να τηγανίσουμε πατάτες.
- Με ένα βρεγμένο κουτάλι ή με βρεγμένα χέρια παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και τη ρίχνουμε μέσα στο καυτό ηλιέλαιο σχηματίζοντας μπαλάκια.
- Προσθέτουμε κι άλλους 7-8 λουκουμάδες, ανάλογα με το πόσους χωράει η κατσαρόλα μας, χωρίς να στριμώχνονται.
- Με μια τρυπητή κουτάλα ανακατεύουμε ελαφρά ανά τακτά διαστήματα για να πάρουν οι λουκουμάδες ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα (θέλουν περίπου 3-4 λεπτά).
- Τους βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τους αδειάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν το λάδι.
- Όσο είναι ακόμη καυτοί οι λουκουμάδες, τους ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε να τραβήξουν για περίπου 10 δευτερόλεπτα.
- Έπειτα, τους βγάζουμε και τους σερβίρουμε σε πιατέλα.
- Περιχύνουμε με έξτρα μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.