ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι κρασάτο και ξιδάτοΧταπόδι κρασάτο και ξιδάτο από το Άγιο Όρος

«Τον ξέρω από τους παλιούς αυτόν τον μεζέ. Τότε γινόντανε χαμός στις ταβέρνες με τον λολό και τώρα πάνε και τον πετάνε», μας έλεγε η Ντίνα Συκουτρή ενόσω καθάριζε με ευλαβική προσοχή τον λολό, δηλαδή τα εντόσθια από την κουκούλα του χταποδιού. Το χταπόδι το παραγγέλνει στον ψαρά της, διευκρινίζοντας ότι το θέλει ακαθάριστο – «τώρα πια τον λολό μού τον ζητάνε μόνο για δόλωμα. Δεν ξέρουν τι χάνουν», μου είπε ο ψαράς. Από τον παππού της, που ήταν κι αυτός ψαράς, έμαθε η Ντίνα Συκουτρή να καθαρίζει και τα ψάρια και τα χταπόδια και να εκτιμά τις σπάνιες ντελικατέτσες της θάλασσας.

 

 

15' προετοιμασία
5' μαγείρεμα
Σύνολο: 20'

Υλικά

Μερίδες: 2-3 (ως μεζές)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το λολό χταποδιού, ξεκινάμε ανοίγοντας προσεκτικά την κουκούλα του χταποδιού και ξεχωρίζουμε πολύ προσεκτικά με τα χέρια τον λολό. Πρόκειται για μια εύθραυστη μεμβράνη που περιέχει μέσα το μελάνι του χταποδιού και θα πρέπει να τη βγάλουμε άθικτη. Βρίσκεται ανάμεσα στα υπόλοιπα εντόσθια του χταποδιού, εκ των οποίων και ένα παρόμοιο σακουλάκι που είναι το στομάχι και, αν το ψηλαφίσουμε, θα δούμε ότι έχει κάπως αμμώδη υφή, οπότε το ξεχωρίζουμε από το σακουλάκι με το μελάνι, γιατί αυτό δεν τρώγεται. Αυτή η διαδικασία θέλει πολύ απαλές κινήσεις και χρήση μαχαιριού μόνο για να κόψουμε το σημείο όπου ενώνεται με την κουκούλα, πολύ προσεκτικά όμως για να μη σπάσει το σακουλάκι και χυθεί το μελάνι.
  2. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα ευρύχωρο μπολάκι και πολύ προσεκτικά αρχίζουμε να πιέζουμε τον λολό, έτσι ώστε να πέσει μέσα στο μπολ όλο το μελάνι, πιέζοντας τη μεμβράνη όπως κάνουμε με το σωληνάριο της οδοντόκρεμας. Τη μεμβράνη την πετάμε γιατί δεν τρώγεται.
  3. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι να ζεσταθούν.
  4. Προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά τον λολό και τον ανακατεύουμε να αρχίσει να ζεσταίνεται αρκετά, αλλά όχι να βράσει. Ο λολός δεν θέλει πολλή ώρα μαγείρεμα.
  5. Προσθέτουμε στο τηγάνι το αλεύρι με το νερό. Η Ντίνα πρόσθεσε και 2-3 σταγόνες ούζο.
  6. Ανακατεύουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να δέσει το μείγμα και να έχουμε μια κρέμα. Σερβίρουμε σε μπολάκι. Θα χρειαστούμε μπόλικο ψωμί, ούζο ή τσίπουρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT