1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για τα λιβανέζικα ντολμαδάκια, αρχικά ζεματίζουμε σε άφθονο νερό που κοχλάζει τα αμπελόφυλλα για περίπου 1 λεπτό, ώστε να απομακρύνουμε τη γεύση της άρμης.
- Τα στραγγίζουμε.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση (ναι, βάζουμε ωμό τον κιμά).
- Κρατάμε στην άκρη 4-5 αμπελόφυλλα.
- Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα και βάζουμε στο κέντρο τους 1-2 κουτ. γλυκού από τη γέμιση.
- Διπλώνουμε τις δύο άκρες του φύλλου και τυλίγουμε σε ρολάκι.
- Δεν τυλίγουμε πολύ σφιχτά το ντολμαδάκι, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι.
- Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
- Σε ένα φαρδύ σκεύος ζεσταίνουμε σε πολύ δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δόσεις τα παϊδάκια για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Μεταφέρουμε τα παϊδάκια, μαζί με το λάδι τους, σε γάστρα που να τα χωράει ακριβώς σε μονή στρώση και τα αλατοπιπερώνουμε.
- Βάζουμε τα ντολμαδάκια πάνω στα παϊδάκια και καλύπτουμε με τα αμπελόφυλλα που κρατήσαμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε τόσο ζωμό ώστε να καλύψει τα ντολμαδάκια, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να γίνουν.
- Στρώνουμε τα ντολμαδάκια σε πιατέλα και απλώνουμε από πάνω τα παϊδάκια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.